Sommelieren Emma Ziemann är en av våra starkast lysande stjärnor på sommelierhimlen. Hon vann bland annat Sommelier-SM 2018 och blev medaljör i Gaggenau Sommelier Award & Nordic Sommelier Championships. I år är hon tävlingsledare för Lily Bollinger Award. I april väntar nytt spännane jobb blir hon källarmästare på ÄNG, Ästad Vingård.
Hon delar nu med sig till er klubbmedlemmar om vintips som passar bra i vår, nyheter att hålla utkik efter i vinhyllorna och så berättar hon om vilken champagne som varit godast i år.
Har du några våriga vintips?
Nu när vi går mot primörsäsong och dessutom fisk och skaldjur är som bäst på hela året är det lätt att snegla bort mot rieslinghyllan, det är ett säkert kort. Men vill man ta ut svängarna något börjar det dyka upp bättre torra vita viner från Ungern på bolaget nu.
Hoppa över instegsvinerna och testa en mineraldriven Furmint från kvalitetsmedvetna producenter som exempelvis Szepsy, Oremus eller Gizella Pince, det är viner som är lika goda nu som om ett par år i källaren.
Demeter Zoltán släppte just ett riktigt fint seriöst mousserande från Tokaj. Kolla efter ordet Pezsgo om du vill ha ungersk bubbel.
Finns det någon nyhet i vinhyllan du kan rekommendera?
Kultproducenten Dr. Bürkling-Wolf från Pfalz i Tyskland är eftertraktade för deras riesling, men de gör andra saker också. Jag var just nere hos dem på besök och fick veta att de säljer det mesta av sin Weissburgunder till Sverige i år. Superkul att det hamnar på hyllan i de flesta butiker! Ett friskt mineraldrivet vin med örtiga inslag som kommer funka till det mesta under både våren och sommaren.
Har du någon favoritchampagne?
En är svårt att hålla sig till… Jag njuter ofta av champagne, men väljer stil efter humör. Godast i år har varit Bollinger La Grande Année 2012. Över lag är jag entusiastisk över vad den årgången levererat och kommer med glädje fortsätta utforska champagne från årgången 2012 från fler producenter.