Först och främst så ska vi förstås gratulera till stjärnan i Guide Michelin. Det är stort. Vi har känt till era drömmar och mål och är ärligt talat inte ett dugg förvånade. Öland är vackert men utan ett besök till hotellet och dess restaurang har man liksom missat hälften. Vi är tacksamma och glada över att ni läsare får möjlighet att laga denna festliga måltid skapad av kreativa ledaren Christofer Johansson. Glöm ej att välja närproducerade råvaror. Hållbart är det viktigaste för Hotell Borgholm och så borde det vara för var och en av er. Enjoy!
Ängamat och örter
Ingredienser
4 portioner
Soppa
1 dl ekologisk mjölk, naturlig fetthalt
3 dl ekologisk vispgrädde
2 dl grönsaksbuljong (kokt på gul lök, purjolök, vita champinjoner och en liten bit rotselleri)
1 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök
3 lagerblad
1 nejlika
1 tsk fänkålsfrön
10 pepparkorn, blanda gärna olika pepparsorter som rosé, grön och svart.
5 kvistar vardera av: persilja, dill, rosmarin, salvia, oregano, timjan.
Utöver de klassiska örterna smaksätt gärna med fler olika örter efter tillgång för en mer komplexare soppa, exempelvis vinterkyndel, mejram, åbrodd, helgonört, dragon, libbsticka, bronsfänkål m.m.
Salt och lite färskrivet citronskal
Färsk tryffel till servering
Skala och strimla löken samt vitlöken och purjolöken.
Lägg samtliga ingredienser utom tryffel i en kastrull och koka upp, låt stå under lock på lägsta värmen och dra ca 1 timma. Sila bort örter och lök.
Red av soppan med maizenamjö utblandat i lite vatten till en krämig konsistens av soppan.
Smaka upp med riven tryffel och salt samt några droppar citronjuice.
Grönsaker i säsong
Välj grönsaker i säsong, när de är som godast och självklart svenska och ekologiska/biodynamiska. Sparris, blomkål, morot, betor, broccoli, kålrabbi, ärtor eller kanske bönor. Skär och plocka ner grönsakerna i lämplig serveringsstorlek och blanchera försiktigt i lättsaltat vatten. Smaka så att du är nöjd med texturen.
Servering
Värm soppan och skumma upp den med en stavmixer. Servera med grönsakerna. Avsluta med att riva rikligt med tryffel över och garnera med de färska örter du får tag i för säsongen.
Vintips
Till Ängamaten passar ett vin som har en liten rest sötma i sig, med en aromatisk fruktighet och gärna ett vin med örtiga toner. Förslagsvis en pinot gris eller riesling från Alsace, också vouvray från Loiredalen passar väl till Ängamaten.