Välkommen in i en underbart bubblande värld där inget kan sätta stopp för att variera era smaker. Allt var så mycket enklare förr. Då kunde man bara beställa in en GT. Idag krävs det mer av oss. Och samtidigt med alla valmöjligheterna öppnas det en fantastisk möjlighet att hitta nya smaksensationer. Tillsammans med de stora gin framgångarna har det tillkommit en växande tonic trend. Vi har därför valt att sätta tonicen i första rummet, en gin & tonic består trots allt av ¾ tonic.
TEXT: JOSEPHINE EDELSKOG FOTO: PRESS
Kinin är ett klassiskt medel mot malaria som fortfarande är i bruk. Upptäckten gjordes på 1500-talet av en svårt malariadrabbad man högt upp i de sydamerikanska Anderna. Desperat och törstig av febern drack han från en liten bittert smakande vattensamling vid foten av några träd. Febern gav mirakulöst med sig och mannen berättade sin historia för alla som ville höra. Man trodde tidigare att träden, kina träden,var giftiga men började nu använda barken för att behandla malaria. Med gott resultat.
På 1630-talet hade kunskapen nått Lima och en grupp västerländska missionärer, och snart var upptäckten känd även i Europa. Men det skulle ta ytterligare nästan 200 år innan kinin började användas i större omfattning mot malaria. Under 1 800-talets kolonialtid drack de brittiska officerarna regelbundet drycken, som innehåller kinin, i förebyggande syfte mot malaria. Kommersialiseringen av tonic kom att generera nya användningsområden och i slutet av 1800-talet började vissa tillverkare tillsätta kolsyra.
TONIC INTAR DE FINA SALONGERNA
För 5-6 år sedan talades det knappt om premium tonic över huvud taget. Men från bättre och framförallt mer upplysta krogar och barer började intresset spira. I övrigt fanns det en motvilja att tumma för mycket på sina marginaler och trots att det talades mer och mer om bättre och dyrare gin fick tonicen fortfarande inte kosta för mycket. I och med gediget arbete från leverantörer och barer utkristalliserades till slut ett premiumsegment där man nu bland annat hittar producenter så som Fentimans, Three Cents, Thomas Henry och Fever Tree. Den sistnämnda banade vägen och är idag marknadsledande. Anledningen till att det till slut kunde hända var nog att man förstod och upplevde sin GT mer som en helhet snarare än vilken gin man använde. Det blev kontraproduktivt att köpa en gin för 500 kronor flaskan för att sedan blanda den med en trist volym tonic på PET flaska.
LOKALPRODUCERAT OCH SMAKSATT
Det är under det senaste året som vi verkligen har sett en boom på inhemskt producerad tonic. Om vi pratade om ett premiumsegment innan så blir detta någonstans snäppet ännu högre, med ännu mer hantverksmässiga produkter, som folk är villiga att betala ännu lite mer för. Faktum är att vi har många duktiga sommelierer och bartenders som satsat på att få fram högklassisk tonic på nära håll. En annan utveckling är den med smaksatta tonics. Istället föra att jobba med smaksatt gin väljer både bartenders och entusiastera att köpa smaksatta mixers. Det finns idag en hel uppsjö med dessa typer av produkter och i tonicväg hittar man allt från hallon, rabarber, fläder, grapefrukt till yuzu och många fler. Den ambitiöse bartendern skulle nog säga att det är fusk men gör man det bra och smaksätter sin tonic med naturliga ingredienser så kan det vara en lättnad för den som blandar drinken att slippa infusera, mortla och safta själv. Parallellt har tonicsyrup kommit vilket går ut på att blanda koncentratet med kolsyrat vatten och på så sätt bestämma trycket i bubblorna och doseringen i styrkan. Fördelen med syrup är att den passar bra att även använda i shaker och är perfekta att göra alkoholfria drinkar med. Fortfarande står den klassiska neutrala så kallade indian tonic för nittio procent.
GIN TRENDAR OCKSÅ
Under 1700-talet var försäljning av gin förbjudet i London. Följaktligen gick produktionen under jord och ginälskare som ville dricka den klassiska drycken fick hålla utkik efter en träplatta på väggen i puben. Träplattan bar en bild av en ökänd svart katt (Old Tom). Man betalade, viskade ett lösenord och vips rann en shot av gin ut ur ett rör under kattens tass. Ginboomen kom förstås långt före tonicboomen. Gin har under en längre tid varit trendigt i världen. Vi ligger lite efter men de senaste åren har även svenskarna fått upp ögonen för mångfalden av gin. Premiumgin kommer från hela världen i olika skepnader och lyxiga förpackningar. Sverige har sedan några år tillbaka hamnat på kartan och tar just nu flest utmärkelser. Lokalproducerat gin slår sig fram tillsammans med tonic. Fler gör både och. Det som just nu är den stora trenden är fatlagrad gin och även rosa gin är på uppgång. På systembolagets hyllor är det knökfullt och om man räknar in beställningssortimentet finns det över 250 olika sorter att välja på. I barer är det inte ovanligt att hitta tio olika sorter. Den globala försäljningen är nästan 60 miljoner liter och nästan hälften av detta konsumeras i Filippinerna. Där dricks över 22 miljoner liter av sitt inhemska Ginebra San Miguel, och fast denna gin står för 43 procent av ginmarknaden har de flesta utanför Filippinerna aldrig hört talas om det. I statistiken brukar de räknas bort och då är USA störst följt av Spanien och England. Gin har inte samma geografiska begränsningars om cognac, whiskey eller tequila. Endast en liten handfull London Dry gin görs faktiskt i staden. Det finns dock 13 olika gin som har en ”geografisk beteckning”. Den mest kända av dessa är Plymouth gin, som har gjorts i Plymouth, England sedan 1793.
1.SWE/TNC
Vad de bland annat gjort på Swe/Tonic är att ersätta sockret meda gavesirap för att få det mera naturligt. De vill även framhäva att tonic med äkta bark blir färgad varav tonen på deras tonic. Väldigt tydliga skogstoner.
2. EKOBRYGGERIET
Låter en tredjedel av vinsten gå till miljön och människor i behov av hjälp och stöd. De har även tagit in granskott som smak vilket passar ypperligt till en klassisk London Dry Gin.
3. THREECENTS
Det är genierna bakom baren Clumsies i Atens om skapade tonicen. Den har spridit sig som en löpeld i bartenderkretsar och vunnit otaliga priser. En tonic som passar perfekt till gin med mycket karaktär.
~TONIC SORTER~
1.FEVER-TREE
Använder fortfarande kininbark från Kongo, som kallas ”fever trees”, feberträd. Det ger en väldigt balanserad tonic som passar gin som inte är allt för blommig i smaken.
2. FENTIMANS
Gjord på fermenterade sicilianska citroner smaksatt med citrusoljor, limeblad, enbär, citrongräs och kinin. Torr, frisk premiumtonic.
3. SCHWEPPES
Schweppes, vilka är marknadsledande i ordinarie kategori, har nu även gått upp ett snäpp till premium där de står sig riktigt bra.
4. SKÅNSKA SPRITFABRIKEN
En av de som valt att både göra gin och tonic. Använder bara lokalt odlade ingredienser. Anpassad för deras egen gin.
~GINSORTER~
DESTILLERAD GIN
Den enklaste sorten. Sprit destillerat med enbär och eventuellt andra smaksättare. Alkoholhalten ska landa på mint 37,5 % i den färdiga produkten.
LONDON DRY
Det man i dagligt tal kallar gin är engelskt gin av typen London Dry. Står det bara gin i ett drinkrecept menas gin av typen London Dry. London Dry framställs av neutral, kolonndestillerad sprit. Den får inte smaksättas eller sötas efter andra destilleringen.
PLYMOUTH DRY
Plymouth Gin framställs som namnet antyder i Plymouth i England. Plymouth Gin är inte så torr och har en skarpare och fylligare enbärssmak än London Dry. Nu för tiden är Plymouth Gin relativt sällsynt. Det framställs endast av ett företag, Coates & Co.
OLD TOM
Old Tom Gin är en hörnsten i den klassiska drinken Tom Collins men funkar även extremt bra i en klassisk GT och ger då en något sötare och djupare smakprofil åt kanske världens mest druckna drink.
GENEVER
Den ursprungliga ginsorten. Den får endast framställas i Belgien, Holland och de nordligaste delarna av Frankrike.
Vissa skulle nog räkna fatlagrad gin som en kategori, likaså navy där alkoholhalten börjar på 50 procent samt Pink gin.
Sveriges framgångsrikaste ginproducenter
IWCS grundades 1969, och anses vara den mest prestigefyllda tävling en av sitt slag och utmärkelserna är några av de högst ärofyllda i branschen. IWCS-tävlingen är unik eftersom den har två steg. Först smakas produkterna blinda av expertpaneler, en panel vald bland över 300 erfarna och kvalificerade branschdomare. Produkter som tilldelas de bästa medaljerna utsätts sedan för teknisk och kemisk analys innan resultaten släpps. Denna andra och avgörande etapp säkerställer att vinnarna har högsta kvalitetsstandard.
Hernö gin som är Sveriges första enskilda gindestilleri har under senare tiden fått en rad utmärkelser;
IWSC World’s Best London Dry Gin, 2017
IWSC World’s Best Gin & Tonic, 2016
IWSC World’s Best Contemporary Style Gin, 2015
IWSC International Gin Producer of the Year, 2016 and 2017.
Stockholms Bränneri har tilldelats
DRY Gin IWSC: Silver 2017 och 2018
OAK Gin IWSC: Silver 2018
PINK Gin IWSC: Silver 2018
NAVY: IWSC: Gold 2018
Skånska Spritfabriken utnämndes till Världens Bästa Gin till Gin & Tonic genom att få IWSC Trophy för Gin & Tonic 2017.
~VÄRLDENS EXKLUSIVASTE GIN~

Morus LXIV
MORUS LXIV
Destilleras från bladen av ett enda, antikt mullbärsträd (Morus Nigra) och tar mer än två år att producera. Varje blad är handskördat och individuellt torkat innan det balanseras och destilleras för vidare bearbetning. Det vilar sedan för att smakerna ska kunna kombineras innan de förbereds för åldrande och förpackning. Ginet hälls slutligen i handgjorda porslinskrus som är präglade och polerade till en diamantmatt finish i vitt. Presentationen avslutas genom att koppla ihop flaskan med en porslinsskål och ett handpräglat läderfodral.
Pris: 3 cl kostar 200 £ och säljs endast på Harvey Nichols.

Watershi
WATERSHI
Så heter änglarnas andel av Cambridge Distillery’s Japanese Gin, som vanligtvis förloras för förångning, men konserveras med deras banbrytande destillationsprocesser – vilket ger bara 15 ml spiritus per destillation. Resultatet är en gin av oöverträffad intensitet och komplexitet, ett uttryck för raffinerad elegans som tidigare endast har uppnåtts av de finaste singelmalterna och signifikant åldrade cognacs. Endast sex flaskor Watenshi produceras i varje sats och presenteras i en handblåst karaffelflaska med silverelement av en juvelerare vars övriga kunder inkluderar Chanel, Tom Ford och De Beers. Vätskan inuti är lika utsökt, med toner av söt citrus och krydda, stödd av bittert enbär och en otroligt lång, komplex finish.
Pris: 2 000 £. De har även ett gin smaksatt med vit albatryffel för 80 £.

Brooklyn Gin
BROOKLYN GIN
Tillverkas i New York. Levererar en blommig ton som balanseras upp av tydlig citrus vilket gör den väldigt bra att blanda cocktails med. Svenske Emil Jättne ligger bakom denna hyllade gin.
Pris: 559 kronor för 700 ml. Artikelnummer 81528
THE BOTANIST
Görs av 22 inhemska örter och blommor och 9 importerade med inslag från citron, anis och vita blommor.
Pris: 599 kronor för 700 ml. Artikelnummer 82008
FOUR PILLARS
Tio örter och färsk apelsin med toner av pomerans och apelsinskal ger den ifrån sig en fräschör och passar ypperligt till en tonic med citrus.
Pris: 650 kronor för 700 ml.
STOCKHOMS BRÄNNERI DRY GIN
Inom 24 timmar var de första 1 000 flaskorna utsålda på Systembolaget. Stockholm har sedan dess fått sin första innerstadsgin. Smaksatt med fläder, rosmarin och ljung. Tydlig örtighet med enbärsdrag. Ekologisk.
Pris: 292 kronor för 500 ml. Artikelnummer 39 000.

Monkey 47
MONKEY47
Från Tyskland med toner av kryddiga enbär, kanel, koriander, citrus och sandelträ. Använder färska tranbär och lagras på handgjorda keramikkrus. Mycket medicinal, söt mild smak.
Pris: 399 kronor för 500 ml. Artikelnummer 86813.
ELEPHANT GIN
Tysk gin som använder 14 olika örter och växter med inspiration från mer eller mindre hela Afrika. En gin som även innehåller äpplen och får en lätt oljighet. Exotisk och spännande. Du kommer inte att känna igen alla ingredienser och 15 procent av alla intäkter går till att skydda elefanterna. På flaskan står namnet på den elefant de stöttat.
Pris: 399 kronor för 500 ml. Artikelnummer 86541.
KYRÖ NAPUE GIN
Från Finland där fyra reklammän som skulle göra whiskey, men det tog så lång tid att de bestämde sig för att göra gin under tiden. Välgjord premiumgin.
Pris: 379 kronor för 500 ml. Artikelnummer 87756.
CITADELLE RESERVA
Från Frankrike, lagrad på cognacsfat. En fyllig gin som med fördel kan sippas på allena. Anses vara ett måste i baren.
Pris: 459 kronor för 700 ml. Artikelnummer 81749.
HERNÖ JUNIPER CASK GIN
Världens första gin lagrat på fat byggda av enträd. Kryddig smak med inslag av fat, enbär, rosépeppar och citrusskal. Ekologisk.
Pris:531 kronor för 500 ml. Artikelnummer 30261
G GIN ROSÉ
Från Skånska Spritfabriken. Har legat på fat från Bordeaux. I smakerna framkommer bland annat kardemumma, peppar och fat.
Pris: 337 kronor för 500 ml. Artikelnummer 32963.
~KLASSISKA DRINKAR MED GIN~
När man upptäckte att den bittra drycken med kinin smakade bättre med en skvätt gin var den populära drinken gin och tonic född.
I dag är halten kinin i tonic så liten att du skulle behöva dricka 200 liter om dagen för att göra någon påverkan på malariasmittan.
Men, vad är det då som gör drinken så god? Det finns ett vetenskapligt skäl till drinkens framgång. Och det handlar om ren kemi. Enligt kemiprofessor Matthew Hartings vid American University i Washington DC, USA så är den kemiska strukturen av gin och tonic väldig snarlika, trots att de har helt olika smak. Och eftersom molekylerna är likartade attraheras de av varandra och skapar något alldeles vackert för gommen. När man blandar besk kinin i tonicen med de bittra enbären i ginet skapas en helt ny, frisk smak. Det är därför människor som varken tycker om gin eller tonic kan uppskatta en gin och tonic.
Dry Martini är väl en världens mest mytomspunna drinkar, förmodligen tack vare agent 007 och hans fäbless för just denna drink. Dry Martini serveras vanligtvis som fördrink eller aperitif och är en riktig klassiker, av mången ansedd som ”drinkarnas drink”. Det finns en mängd olika teorier om drinkens uppkomst, varav en är att den uppfanns av barchefen Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York runt 1910. John D Rockefeller var enligt historien en av barens stamkunder och han blev också en av de första Dry Martinientusiasterna.
Historiskt har Bond alltid velat ha sin Dry Martini skakad och inte rörd, fast när man skakar är det lättare att få in vatten i drinken och då blir den förstörd. Så mitt bästa tips är att röra ihop drinken.
De flesta bartenders blandar Dry Martini med 5- 10 delar gin och 1 del vermouth. Ju mer gin desto ”torrare”. Blanda ingredienserna och rör om med is. Sila upp i kylt glas. Vrid ett citronskal över. Garnera med gröna oliver.
~Redskap för fantasten~
Några redskap som kan vara bra att ha i hemmabaren:
JIGGER
Ett mått oms för att mäta upp vätskor.
SHAKER
En drinkblandare med lock. Används för att skaka och kyla cocktails.
RÖRSKED
En lång sked. Används för cocktails som ska röras och inte skakas.
STRAINER
En sil. Används för att sila upp cocktails.
CITRUSPRESS
Ett måste. Glöm koncentrat. Det är färska frukter och bär som gäller.
COCKTAILGLAS
Klassiskt servisglas för servering av cocktails, 15–20 cl.
För den riktiga entusiasten krävs mer än ”bara bra tonic och gin”, man bör även lägga till glasets form och volym, garnityren och storleken på is.
Dry Martini
60 ml gin av hög kvalité 10 ml dry vermouth Citronzest eller en oliv Kyl cocktailglas med is alternativt lägg dem ursköljda i frysen. Blanda ingredienserna och rör om med is. Häll bort isen ur glasen, alternativt ta fram dem ur frysen. Sila upp drinken. Garnera med en eller två gröna oliver. ”With a twist”. Serveras drinken med citronskalet (lemon-twisten) i drinken, kallas den Dry Martini with a twist. Häller man med lite olivspad i drinken, så får man en Dirty Martini.
Gin & Tonic
50 ml gin Tonic av högre kvalitet Citronzest Fyll ett highball-glas eller ännu hellre ett stort vinglas med is. Häll gin över isen och fyll på med tonic (max 2 delar tonic mot 1 del gin). Garnera med citronzest och gärna lite peppar för att förhöja smaken
Förr var det 4:or eller 6:or gin i en GT nu har man mera gått över till standardmåttet 5 centiliter. Först på med mycket is, stora som isolerar och inte vätskar sig. Drinken fylls sedan upp med tonic. Snyggast är att hälla upp halva glaset med tonic och ställa resten av flaskan bredvid så gästen själv kan dosera. Toppas med garnityr exempelvis citronskiva och en grön kvist.