I Ticino kombineras italiensk Arte di Vivere och schweizisk kvalitet. Palmer vajar vid de inbjudande sjöarna och de snöklädda alptopparna. Lägg därtill vinodlingar, topphotell och Michelinkrogar så förklaras Ticinos popularitet.
Tågresan från Zürich söderut ger en vink om vad som väntar. Vi åker in i Gotthard-Basistunneln från ett vintrigt alplandskap. 5,7 mil senare bländas vi av solen. Ticinos Merlot-druvor lyser i kapp med risodlingarna mot alpernas toppar. Sjöarna kantas av palmer.
I pittoreska Ascona väntar hamnpromenaden. På ena sidan kluckar Lago Maggiore. Andra sidan kantas av palmer och trattorior i stans gränder. Vi inser att vi aldrig vill lämna Ticino.


Suget bara ökar då vi besöker en av Schweiz vackraste byar, Morcote, vid Lago Lugano. Detsamma gäller de eleganta städerna Lugano och Locarno. Det vimlar av termalbad, caféer, parker, kyrkor och muséer. Vi njuter ”il dolce far niente”. I lyckan att bara vara.
Michelinkrogar och Merlot
Tillbaka i Ascona stärker vi oss på Ristorante Al Pontile, med utsikt över Asconas hamn och njuter av italiensk-schweiziskt kök. Pastan smakar himmelskt till de röda Merlotvinerna.
Efter lagring har Ticinos Merlotvarianter en fyllighet och kropp i nivå med en vällagrad Bordeaux. Om inte godare, tycker vi och åker till Bellinzona och köper ett par flaskor hos kvalitetsodlaren Cantina Vitivinicola Pizzorin. Självklart passar vi på att besöka matmarknaden och slotten i den berömda odlarstaden.
Den som vill äta genuin och bra mat bokar bord på Antico Ristorante Borromeo i Ascona. Menyn finns bara på italienska och ingen talar engelska, men det är bara trevligt att få öva på köksitalienskan något. På Art Hotel Riposos innergård bjuder syskonen Olivia och Lorenzo Studer både egen jazz och mat där pastan förstås är handgjord.
Utanför Ascona glittrar Lago Maggiore som stoltserar med sina stränder och Brissago-öarna. Den större, San Pancrazio, är välkänd för sin fantastiska botaniska trädgård varifrån vi blickar ut över Eden Roc Hotel vid promenaden i Ascona med alperna som fond. Det är magiskt.
Stenåldersbyar och vandring
En sväng längre upp i bergen är ett måste. I Valle Bavona finns fortfarande byar helt byggda i sten, integrerade i stenblock. Folk lever utan elektricitet med blomsterrabatter, betande kor och kyrkan mitt i byn.
Vi beundrar ”splüi”; enkla byggnader där stenblock används som tak och vägg. På tiden det begav sig, användes de som matkällare där invånarna lagrade ost och vin. Med tiden utvecklades de till mötesplatser för sociala sammankomster där bönder bjöd in folk att smaka på deras vin och andra produkter. Under 1900-talet ändrades konceptet och de förvandlades till ”Grotto”, en slags taverna där du serveras lokalproducerade och traditionella rätter. Grotto är idag något överanvänt men på La Froda i Foroglio är det äkta vara.
Utsikten över det berömda vattenfallet är förstås fantastisk. Här gjordes filmklassikern från 1931 “The Blue Light” av Leni Riefenstahl. Allt ser fortfarande ut som i filmen – och för den delen de senaste 5 000 åren också.
Det finns egentligen bara en skillnad: filmens berömda kristallgrotta har flyttat ner till Ticinos topprankade hotell. Där gnistrar det mer än någonsin i juveler och kristallkronor, med alpsjöarnas glitter som värdig konkurrent.



4 drömhotell i Ascona-Locarno
- Castello del Sole Beach Resort & Spa – Michelinkocken Mattias Roock adderar sin ”Farm to Table-filosofi” till hotellets spa och 140 kvadrats gigantiska park och strand. Lägg till unika konstverk och egna risodlingar för en unik Ticino-semester med lyxiga förtecken.
- Eden Roc Hotel – utsikten, solnedgångarna och de palm- och poolprydda gräsmattorna mot Lago Maggiore överglänses enbart av stjärnprydde Marco Campanella på hotellets gourmetrestaurang La Brezza.
- Hotel Giardino – spat är vida berömt, rosenväggen och poolen en dröm. Chefskocken Rolf Fliegauf på hotellets Restaurant Ecco har fått två Michelinstjärnor för sitt unika purist-aroma-kök.
- Art Hotel Riposo – hemlagat både vad gäller ägarparets jazzkvällar, unika inredning och pasta. Missa inte poolen med utsikt över staden och sjön.
5×2 Lugano
Nyheten ”Lugano à la carte” inkluderar fem femstjärniga hotell i Lugano. Två övernattningar på något av hotellen kombineras med två middagar och viner från Ticino. Den ena middagen sker med transfer till önskad restaurang inom samarbetet.





Följande lyxhotell med toppkrogar kombineras:
- Hotel Splendide Royal – palatshotell vid strandpromenaden i Lugano med stjärnkocken Chef Domenico Ruberto på I Due Sud.
- Hotel Villa Principe Leopoldo – på detta Relais & Châteaux-hotell lockar Michelinkocken Cristian Moreschi.
- Grand Hotel Villa Castagnola – Chef Frank Oerthle på Galleria Arté al Lago har sin Michelinstjärna sedan 2011.
- The View – påminner om en lyxkryssare där både rum och fine-dining-restaurangen har drömlika vyer över sjön och staden.
- Swiss Diamond Hotel – restaurangen ligger liksom hotellet intill vattenbrynet, precis utanför Morcote.