I vårt nyligen distribuerade februarinummer fanns en stor artikel om de mäktigaste inom fastighetssektorn. Här följer ytterligare läsning. Varsågoda!
AV : ANNA DEMERT
HENRIK SAXBORN
Ålder: 56
Företag: Koncernchef och vd Castellum
Framgång i siffror: Omsättning 5,8 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde 95,1 miljarder kronor 2019.
Det var familjen som drog in Henrik Saxborn i fastighetsbranschen i slutet av sjuttiotalet. Storebror hade tröttnat på att vara platschef på byggföretaget och investerade istället i ett landshövdingehus i Göteborg. Det blev en bra skola för lillebror som fick hjälpa till. Henrik tog senare en civilingenjörsexamen i lantmäteri vid KTH. Därefter började han på Gigab och arbetslivsresan gick sedan vidare till Westparnter/Newsec och Niam för att sedan landa i Castellum. Det var 2006 och 2013 tog han sedan över vd-posten.
Enligt Henrik ska man välja att fokusera på de grenar man är bra på och Castellum är bra på kontors- och logistikfastigheter. Digitaliseringen kommer förändra hela fastighetsbranschen, och med e-handelns framfart, vill företaget vara nummer ett när det kommer till att erbjuda logistikanläggningar med redan färdiga lösningar. När Säve flygplats köptes 2018 såg man möjligheten att bygga ut vilket resulterade i 850 000 kvm med fastigheter inom logistik och distribution. Precis som man har gjort med mark som införskaffats norr om Stockholm. Vid årsskiftet fick man också grönt ljus för Hagastaden, en central del i huvudstadens Vision 2040. 1,7 miljarder satsas på 50 000 nya arbetsplatser och 6 000 bostäder, inflyttningsklara 2025.
Förutom att studera hur konsumtionsmönster förändras och se hur e-handeln växer och skapar nya varuflöden så är Henrik också aktiv inom Bris där han också sitter i styrelsen. Som avkoppling paddlar han gärna havskajak och han tackar sällan nej till hummerfiske.
ERIK SELIN
Ålder: 53
Företag: Fastighets AB Balder
Framgång i siffror: Omsättning 3 miljarder kronor (per 30 september 2020). Fastighetsvärde 151,1 miljarder kronor (per 30 september 2020).
När Erik Selin var ung, tyckte han att det var roligare och mer intressant att läsa årsredovisningar istället för böcker. Att studera vidare efter gymnasiet var inte självklart så sin erfarenhet i branschen har han själv skaffat sig. Han köpte sin första fastighet i Ängelholm när han var bara 25 år. Det var i spåren av fastighetskrisen. 2005 bildade han Balder ur börsnoterade Enlight AB.
Balder har prioriterat bostadsrätter i Sverige men hyresrätter är superhett på investerarmarknaden vilka prismässigt betalar lika mycket som bostadsrätter. I övrigt äger, förvaltar och utvecklar man bostäder, kommersiella fastigheter och hotell i Norden, Tyskland och Storbritannien. De är verksamma i omkring 200 bolag och är bland annat storägare i nischbanken Collector och Boråsföretaget TF Bank, hälftenägare till KF Fastigheter, driver Scandrent och Kungskapsporten AB som förvaltar badhus, vårdinrättningar och äldreomsorg.
Just nu planerar det Göteborgsbaserade företaget fem stora stadsutvecklingsprojekt i Stockholm, bland annat den nya moderna stadsdelen Solvallastaden. Men det är inte bara fastigheter och joint ventures han satsar på – idag snurrar ett tiotal vindkraftberg utanför Falkenberg och på Öland med Balder skrivet på sig. Idag är Erik via bolaget Erik Selin fastigheter AB en av Sveriges rikaste män så det kan löna sig att läsa årsredovisningar som ung.
RUTGER ARNHULT
Ålder: 53
Företag: Vd Klövern (kliver av rollen på årsstämman i mars)
Framgång i siffror: Omsättning 5,7 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde cirka 52,4 miljarder kronor 2019.
Kring årsskiftet kunde vi läsa nyheten att han ej kommer att stå till förfogande för omval i styrelsen i Klövern, att han även kommer lämna sin befattning som vd då han ställer sig positiv till Castellums valberednings förslag att utse honom till ordförande. Via sitt M2 har han köpt aktieposter i Castellum och är idag största ägare i företaget med över 15 procent av aktieinnehavet.
Rutger kan aktier och han kan fastigheter. Affärssinnet har han delvis fått av sina föräldrar som var arkitekt respektive småföretagare. Redan som 18-åring startade han en liten redovisningsbyrå för att tjäna egna pengar. Under tiden han läste till civilekonom vid Lunds universitet köpte, renoverade och sålde han bostadsrätter med en kompis. Men innan det blev fastighetsbranschen så var Rutger aktieanalytiker på Alfred Berg, Öhmans Fondkommission och hos Handelsbanken innan han så småningom fick rollen som vd på fastighetsbolaget Corem.
Idag har Rutger sitt eget fastighetsimperium. Familjebolaget M2-gruppen. Som största ägare i Castellum, Klövern, Corem och Wästbygg är han en av Sveriges starkaste profiler i fastighetsbranschen.
ILIJA BATLJAN
Ålder: 53
Företag: Vd och grundare SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
Framgång i siffror: Omsättning 1,9 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde 79,5 miljarder kronor 2019.
Han har kallats för näringslivets största risktagare. Han invandrade från Montenegro och kom till Sverige med två tomma händer för att sedan arbeta sig upp till att bli en av landets miljardärer. Han har tidigare arbetat som socialdemokratisk politiker. Innan han grundade SBB var han vice vd på Rikshem. Ilija valde sedan att starta sitt get företag, vilket visade sig vara ett korrekt val.
Företaget ser sig som Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur där samhällsfastigheter i Norden och hyresrätter i Sverige är det primära fokuset. Nyligen investerade man i 640 hyresrätter för 1,2 miljarder runtom i landet. Fokus ligger på att satsa på att utveckla företaget i samarbete med kommuner för att växa tillsammans. Man arbetar även med FN:s hållbarhetsmål där företagets projekt- och fastighetsutveckling arbetar med redan exploaterad mark förädlas istället för att nya viktiga grönområden tas i anspråk. Det är lång väg från att fly från bomberna i Bosnien 1993 till att doktorera på Socialhögskolan i demografi och planering för äldrevård, till det första fastighetsköpet i Örkelljunga 2016. ”Nynäshamns Obama” lever amerikanska drömmen i Sverige och målet är att nå 125 miljarder till 2025.

Foto: Svenska Mässan
SVEN-OLOF JOHANSSON
Ålder: 74
Företag: Vd och huvudägare Fastpartner
Framgång i siffror: Omsättning 4,7 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde 29,9 miljarder kronor 2019.
Sven-Olof Johansson har varit en framstående profil i fastighetsbranschen i över 30 år och har varit vd för Fastpartner sedan 1997, bolaget som är dotterbolag till Compactor där Sven-Olof sitter på ordförandeposten. Han är en av de äldsta aktörerna på marknaden och grundade Compactor redan 1988. Genom Fastpartner investerar man i fastigheter och man är idag en av de största ägarna i Sverige av kommersiella fastigheter, främst i Stockholmsregionen.
Men resan började i Ödeshög där Sven-Olof växte upp som ensambarn med sina föräldrar. Pappa ägde en cykel- och sportaffär och en tv-affär. Perfekt för att lära sig affärer och ekonomi och som 13-åring gjorde han sin första aktieaffär i Modo och Handelsbanken. Aktieaffärerna har han fortsatt med sedan dess och intresset för bolag som byggde större företag har alltid funnits med.
Han närmar sig 75 och arbetar nära sonen Christopher Johansson som är vice vd och marknadschef på bolaget. 80 procent av hyresintäkterna kommer från Stockholmsregionen. Man har satsat två miljarder på fastigheter i Solna och spännande projekt är på gång i Bromma, Spånga och Akalla. Under flera år har företaget också samarbetat med Fryshuset för att de ska kunna hålla verksamheten öppen på skolloven så att ungdomar kan erbjudas en meningsfull fritid.

Foto: Stronghold
URBAN EDENSTRÖM
Ålder: 67
Företag: Stronghold Invest
Framgång i siffror: Omsättning 2,9 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde: Ej ägare av fastigheter.
Det var länge sedan Blekingesonen Urban Edenström orienterade sig fram i skogarna kring Ronneby. Istället ”orienterade” han sig fram genom livet via Lantmäterilinjen på KTH med inriktning samhällsbyggnad, jobb på Hufvudstaden, Citadellets lag i hockeybockey där han fick rollen som vd för Stockholmsverksamheten, för att sedan gå vidare till vd-posten för Investorbolaget Fastighetsrenting. När finanskrisen kom köpte han loss företaget Newsec och lade därmed grunden för Stronghold Invest, där fokus ligger på fastighetsrådgivning, fastighetsförvaltning och fastighetstjänster. Därefter köpte han fondförvaltarbolaget Niam och idag förvaltar Newsec 540 miljarder euro i kommersiella fastigheter och Niam investerar mer än 1 miljard euro i nya fastigheter varje år.
Som en av Sveriges främsta entreprenörer och en av norra Europas ledande fastighetsförvaltare och fastighetsrådgivare, med verksamhet i nio länder, driver han tillsammans med de tre sönerna familjeföretaget Pejoni. Idag är Urban ordförande i Stockholms Handelskammare sedan tre år tillbaka och 2018 vann han EY Entrepreneur of the Year i Sverige med motiveringen: ”Trots många motgångar har Urban Edenström aldrig blundat för nya möjligheter. Med uthållighet, revanschlust och tävlingsinstinkt har han byggt ett framgångsrikt imperium. Digitalisering och innovation spelar en viktig roll i denna entreprenörsresa, där passion för kollegor och kunder är a och o.”

Foto: Ulla-Carin Ekblom
FREDRIK LUNDBERG
Ålder: 69
Företag: Ägare och styrelseordförande Fastighets AB L E Lundberg
Framgång i siffror: Omsättning cirka 1,4 miljarder kronor 2019. Fastighetsvärde 23,9 miljarder 2019.
Lundberg Fastigheter som man säger till vardags ingår i koncernen Lundbergföretagen – ett imperium. Undra om Lars Erik Lundberg, såg det komma när han startade sitt fastighets och byggföretag på fyrtiotalet hemma i Norrköping. Då bestod fastighetsinnehavet av egenproducerade fastigheter. Med tiden har portföljen breddats och koncernen har gjort investeringar i nya företag och branscher såsom dotterföretagen Hufvudstaden och Holmen samt intressebolagen Industrivärden, Indutrade och Husqvarna plus att de har ett betydande aktieinnehav i Handelsbanken, Sandvik och Skanska.
Fredrik Lundberg föddes in i sin fars byggföretag i Norrköping men flyttade till Stockholm på sjuttiotalet. Han har varit vd och koncernchef för både Lundberg Fastigheter och Lundbergföretagen men främst har han varit en visionär och företagsbyggare. Tillsammans med sina döttrar, Louise Lindh som är vd i fastighetsbolaget och styrelseledamot, och Katarina Martinson, styrelseledamot i flera av bolagen, driver han bolagen framåt. Fredrik Lundberg, en visionär och entreprenör av rang har sannerligen gjort sig förtjäntav sin plats som ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och som ekonomie hedersdoktor vid Handels i Stockholm.
Källor: podcasten Fastighetsprofilerna, Sommar i P1, Fastighetsvärlden, Veckans Affärer.