Trött på röda siffror? Investera då istället i röda droppar. Investerings- och samlarsegmentet ”fine wines” har klått alla aktieindex de senaste åren. Trenden fortsätter med att allt fler samlare söker sig till vinauktionerna och investerar i fyllda källare med lovande framtidsutsikter. Trots ökande priser över nästan hela segmentet är det en kategori som visat sig särskilt intressant – de kända prestigeetiketterna från Bordeaux.
A
tt samla viner är knappast någon ny företeelse. Sedan vinet uppfanns i civilisationens begynnelse har det förknippats med fest och lyx. Under de senaste århundradena har de flesta gamla slott med självaktning naturligtvis haft källare fyllda av ädla viner. Marknaden för samlarviner är dock av mycket yngre datum. Lite grovt räknat kan man säga att samlarintresset kom igång alldeles efter andra världskriget, för att accelerera genom de senaste årtiondena. På 1980-talet blev viner en internationell handelsvara på de stora auktionshusen i London och New York, men området lockade ännu bara en begränsad publik av kännare. Det är snarare under de senaste tio åren som vinsamlandet nått en mycket bredare publik och blivit något av en folkrörelse.IDIOTSÄKER EKVATION
De av oss som läst och hört den svenske professorn i internationell hälsa, Hans Rosling, har förhoppningsvis tillskansat sig en annan världsbild än den lätt rödtonade variant de flesta av oss fick inbankad i skolan. Vår planet har blivit rikare och allt fler förmögenheter skapas i delar av världen som helt nyligen sågs som hopplösa. Lyxkonsumtion är inte längre förbehållet en liten klick i västvärlden. I Kina, Indien, Korea, Nigeria och andra länder runt om vårt klot växer intresset för modern konst, sportbilar, de stora modehusens kreationer, exklusiva armbandsur och naturligtvis också viner. Samlarna av prestigeviner blir fler och fler, men det fina i kråksången är att produktionen inte ökar markant. Med fina viner är det dessutom så att de stora årgångarna krymper för varje år som går, av naturliga skäl. Med regeln för tillgång och efterfrågan har vi alltså en idiotsäker ekvation; en växande efterfrågan och ett krympande utbud. Om man jämför Stockholmsbörsens index de senaste tio åren med de tio största premier cru-vinernas prisutveckling under samma tid står sig börsen minst sagt slätt.
VILKA VINER SKA MAN KÖPA?
De flesta lagringsbara viner går naturligtvis bra att samla på och utbudet är enormt. Skall man se samlandet mer som en investering än en njutning gäller det dock att begränsa sig och sikta rätt. De senaste tio åren har nämligen några få kategorier visat sig vara extra goda investeringar. Röda, franska viner och champagne tilldrar sig huvudintresset på auktionerna, följt av kaliforniskt och italienskt rödvin. Störst prisutveckling visar välkända viner från Bordeaux. Ett lite tråkigt, men krasst tillväxtmässigt tips, är att rikta in sig på det som redan är dyrt. Här betyder det de mest kända premier cru-slotten. I vissa, extra dyra fall, kan det vara vettigt att köpa enstaka flaskor, men i allmänhet är det så att obrutna lådor tenderar att bli mest värdefulla med tiden. Försök också ta reda på hur vinet har lagrats tidigare, en proffsig källarförvaring gör sannolikheten att vinet är i gott skick större.
MÅTTSTOCKEN
Årgången 1961 är legendarisk och räknas till en av de bästa genom tiderna i Bordeaux.
Våren var kall och många plantor tog stryk, men de som klarade sig blev desto bättre. Sommaren blev varm och torr. Druvorna blev till hösten små och tjockhudade med intensiv koncentration av sötma och smak. Förhållandena var liknande dem som gjorde att 1945 blev tidernas mest magnifika årgång. 1961 års produktion blev allra bäst i distrikten Pomerol, St. Julien och Pauillac, men inte så bra i Medoc och för det söta Sauternes blev året tämligen trist. Klassikern
Chateau Palmer producerade det bästa vinet i husets historia och Haut-Brions årgång räknas till en av 1900-talets bästa viner över huvud taget.
I vinvärderingssammanhang är årgången en bra måttstock att bygga prisindex på och en vedertagen temperaturmätare på hur marknaden för dyra samlarviner mår. En flaska av Bordeaux´s dyraste vin Pétrus från 1961 snittar mellan 50 000 till 80 000 kronor idag, beroende på skick och proveniens, med ett auktionsrekord på 144 000 dollar för en låda (Christie´s New York, oktober 2011). En flaska Chateau Margaux brukar ligga runt 10 000 beroende på skick och en Cheval Blanc mellan 15 000 och 30 000 kronor.
NÅGRA SLOTTSTIPS
Bordeaux är stort och producenterna är hur många som helst. Många små hus utan kända namn kan vara fantastiska samtidigt som de stora husen inte alltid levererar på topp. Ska man satsa på att investera med ekonomisk vinning som mål gör man dock klokt i att hålla sig till de välkända prestigeetiketterna. Här följer en kort presentation av de största elefanterna:
CHATEAU PÉTRUS
Pomerols främsta producent, 1700-tals huset Pétrus, skapar världens dyraste vin. För den som är ute efter effektiva investeringar är detta därmed den lättaste vägen. Slottet var inte med i den klassifikation från 1855 som graderar de bästa vinerna i Bordeaux och ingen har heller någonsin vågat sig på en klassifikation av vinerna från den lite sunkiga byhålan på floden Dordognes högra sida. På Parisutställningen 1878 vann Pétrus helt oväntat guldmedalj och placerade den dittills okända byn på kartan. Den legendariska årgången 1945 fick vinvärldens ögon att öppnas och sedan dess är det sammetslena Pétrus ett verkligt kultvin. Årgångar att samla på är den ännu unga 2007 samt 2005, 2001 och 2000. Har man lite större ekonomiska muskler ska man satsa på den formidabla 1990:an parad med den lysande 1989:an samt för den med riktigt stor plånbok årgångarna 1961 och 1959. Systembolaget erbjuder den unga och okyssta årgång 2008 för 22 500 kronor. Se dock upp med Pétrus; det är en av de mest förfalskade etiketterna i vinvärlden!
CHATEAU LATOUR
De kraftiga vinerna från Latour i Pauillac är kända för sin jämna och höga kvalitet. Man har producerat vin på egendomen sedan 1680 och den klassiska etiketten med ett gammalt stentorn på får det att vattnas i munnen på alla vinentusiaster. Man levererar 26 000 lådor om året på 65 hektar och vinet kräver minst tjugo års lagring innan det bör drickas. En finfin årgång att investera i är deras absoluta höjdare; 2009. Äldre fina årgångar är 2002, 2000, 1986 och 1982. De riktigt unga vinerna från de fantastiska åren 2015 och 2014 går ännu inte att köpa – de lagras ännu på egendomen. Systembolaget erbjuder 2005:an för 11 897 kronor och 2006:an för 6 694 kronor.
CHATEAU MARGAUX
Min egen favorit heter Chateau Margaux och ligger i södra Médoc, två mil norr om staden Bordeaux. Själva slottet är att av de tjusigaste i området med sin strama, nyklassiska arkitektur. Vinet är som slottet stramt och elegant. En flaska av årgången 1787, som en gång i tiden tillhört president Thomas Jefferson, var världens hittills dyraste vin. Vid en fullsatt mediamiddag på Four Seasons i New York år 1989, där vinet skulle öppnas, råkade en nervös kypare välta flaskan i golvet. De inblandade försäkringsbolagen fick punga upp 225 000 dollar, trots en värdering på 500 000 dollar. Systembolaget erbjuder årgång 2006 för 7 690 kronor. Tänk dock på att inte blanda ihop området Margaux (Margaux AOC), som täcker fem kommuner av skiftande kvalitet, med slottet Margaux (Chateau Margaux).
CHATEAU MOUTON-ROTSCHILD
Mouton-Rotschild är känt som vinet med de färgstarka konstetiketterna, skapade av kändisar som Picasso och Chagall och en tradition sedan 1920-talet. Baronerna Rotschild har ägt det legendariska slottet sedan 1853 och sedan 1988 drivs företaget av baronessan Philippine. I den första klassificeringen 1855 rankades vinet som andra cru, men efter hårt utvecklingsarbete graderades det upp till första cru 1973. Av de 25 000 lådor som produceras varje år är de bästa köpen för en samlare de purunga 2015 och 2014 samt 2002, 2000, 1995 och 1995. De större plånböckerna kan titta på 1986, 1982 och naturligtvis 61:an. Rekordet slogs på Christie´s i London 1997 med 114 614 dollar för en jeroboam-flaska av den gudomliga 45:an. På Bolaget fyndar man årgång 2011 för 5 499 kronor.
Carl-Jan har ordet
Connoisseur har träffat mat- och vinlegenden Carl-Jan Granqvist, som driver vinkällaren Grappe och dessutom är professor i matkonst:
Carl Jan, vilket är ditt favorit-Bordeaux?
– Det är lätt att svara på! Cheval Blanc årgång 1955. Vin handlar ju mycket om minnen och intryck och detta är mitt första stora vinminne; min passagepsykologiska rithändele.
Vad skall man tänka på om man vill börja samla?
– Först skall man ju bestämma vad man vill. Ska man samla för krass ekonomisk vinning, eller för sin egen njutning? Om det är det senare ska man fundera på vad man själv gillar själv genom att pröva sig fram. Skall man investera handlar det mer om att läsa in sig på marknaden. Men Bordeaux är ju det man ska samla på hursomhelst. Inget vin i världen är bättre lämpat till lagring och samlande.
Har du några konkreta tips på producenter?
– Visst! Mina vänner Claire och Gonzague Lurton och deras viner. När de gifte sig slog de ihop två stora vinhus; Lurton och Merlaut med flera fina vingårdar. Deras Margauxviner är fantastiska, biodynamiska och ekologiska. Inte svindyra, men kommer att ha god tillväxt och är en bra placering framöver.
Inköpsställen
Med en laptop i knäet har man naturligtvis hela världen som sin egen vinmarknad, men det kan vara svårt att veta vad man köper i en vinvärld full av förfalskningar och ful-spel. De riktigt stora auktionshusen som Sotheby’s och Christie´s erbjuder högklassiga vinauktioner med jämna mellanrum i världens metropoler för den som har råd med det allra dyraste. På närmare håll rekommenderas Bruun-Rasmussen Auktioner i Köpenhamn, samt nätauktionskedjan Lauritz.com som säljer mängder av bra viner till hyfsade priser. Hemma i Sverige erbjuder enbart Stockholms Auktionsverk vinauktioner. De håller hög kvalitet och man kan lita på vad man köper, även om det inte brukar bli särskilt billigt. Vårt alldeles eget, älskade monopol, står sig gott i konkurrensen. För den som har tid att vänta på unga årgångar att mogna finns det mesta från de allra bästa producenterna i Bordeaux att köpa till högst resonabla priser.
”Observera: All redaktionell text från magasin Connoisseur är copyrightskyddad. Alla former av reproduktion är förbjuden utan skriftlg tillåtelse. Även delning är förbjudet.”