På Avanza vill vi skapa en bättre framtid för miljoner människor genom att göra sparande billigare, bättre och enklare. Det har gjort att över 50 000 miljonärer valt oss för sitt sparande. Något som faktiskt ger oss en unik inblick i hur våra mest förmögna kunder förvaltar sin förmögenhet. Låt oss titta lite närmare på hur våra kunder med minst 3 miljoner kronor investerat i aktier särskiljer sig gentemot våra övriga kunder och hur de agerar på börsen, inte minst med tanke på fjolårets turbulenta börshöst.
Börsåret 2018 blev som sagt turbulent och satte investerarna på prov. Från slutet av augusti fram till mellandagarna sjönk Stockholmsbörsen nästan 18 procent. I USA som är världens största kapitalmarknad och tillika ofta riktkarl för den globala finansmarknaden upplevde man sämsta börsåret sedan finanskrisen och sämsta december sedan depressionen på 1930-talet. Det fick många sparare att trycka på säljknappen. Dessvärre visar ofta statistiken att vi är duktiga på att köpa efter att börsen stigit och lika duktiga att sälja efter att börsen fallit, för att sedan jaga ikapp uppgången igen tids nog. Detta trots att samma statistik visar att de bästa köpen görs i beska börstider. De kunder som har minst 3 miljoner kronor investerat i aktier tryckte på säljknappen i augusti för att därefter nettoköpa aktier under hela den resterande delen av den skakiga resan nedåt fram till nyår. I motsatt ringhörna ser vi att de kunder med mindre än 3 miljoner kronor minskade sina köp avsevärt under november och december.
För att inte vinna pris som dysterkvist kanske det är på sin plats att nämna att det här med korrektioner tillhör vanligheten. Sedan 2006 har vi faktisk haft en varje år, alltså en nedgång på minst tio procent under året. Dessutom är starten på 2019 den bästa på närmare 30 år på Wall Street. Så de köp som gjordes under den turbulenta hösten blev en fullträff. Våra förmögna kunder är betydligt bättre på riskspridning
Euroclear publicerade nyligen sin rapport ”Aktieägandet i Sverige 2018” som visar på en alltjämt bristfällig riskspridning bland svenska aktieägare. I snitt äger vi 3,9 bolag medan varannan aktieägare faktiskt nöjer sig med en enda aktie i portföljen. Det är en onödigt hög bolagsspecifik risk och strider mot allt vad riskspridning och riskhantering heter. Jag brukar säga att inget bolag är så fint att det förtjänar exklusivitet i portföljen. Därför är det glädjande att se att blott 5 procent av våra förmögna kunder har en enda aktie i portföljen medan 49 procent har fler än 12 aktier, helt enligt skolboken. Tittar vi däremot på de kunder som har upp till 50 000 kronor investerat i aktier så nöjer sig 36 procent med enbart en aktie medan hela 66 procent nöjer sig med 1 – 3 aktier.
Tydligt samband mellan större kapital och fler innehav
Det finns ett tydligt samband mellan större kapital och bättre riskspridning. De kunder som har upp till 50 000 kronor i aktieportföljen har i medel 3,7 innehav. I takt med att portföljen sväller till 3 miljoner kronor så ökar även antalet innehav till 12,3. De kunder som har mer än 10 miljoner kronor i depån har hela 25,6 innehav. Vi ser nämligen att de kunder som har minst 12 aktier i portföljen har lyckats få den bästa avkastningen historiskt, även riskjusterad avkastning om vi alltså justerar avkastningen för den risk man tagit.
Vilka är favoritinnehaven?
Vår gratisfond Avanza Zero är det absolut populäraste innehavet följt av investmentbolaget Investor, Hennes & Mauritz och slutligen Nordea. Anledningen till varför just Avanza Zero är mest populär kan man tvista om, kanske beror det på att man får en bred bottenplatta med gratis exponering mot våra 30 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen. Tittar vi på samtliga våra kunder så ser topplistan nästan likadan ut, bronsmedaljen går då till investmentbolaget Kinnevik istället för banken Nordea.
Ökad geografisk diversifiering
Borta bra men hemma bäst brukar det ju heta, det syns även när vi tittar på vilka geografiska aktiemarknader som favoriseras. Sverige och Stockholmsbörsen är absolut mest populär med 98 procent av kunderna. En siffra som är lite högre än för snittkunden. Däremot är våra förmögna kunder betydligt mer benägna att komplettera de svenska aktierna med utländska dito. Det är dubbelt så vanligt att leta sig utanför Sveriges gränser i jakten på trevliga guldkorn men för en försiktig slant av kapitalet. Här är snittkunden istället lite mer djärv. Även om det är mindre vanligt för dem att leta sig utanför Sveriges gränser så lägger de kunder som gör just det en större andel av portföljen i de utländska innehaven.
Hur ser allokeringen ut just nu?
När vi tittar på hur våra kunders totala förmögenhet är allokerad ser vi att de kunder som har minst 3 miljoner i depån har 65 procent av kapitalet investerat i aktier jämfört med 41 procent för kunder med ett kapital under 3 miljoner kronor. En annan intressant reflektion är att de sistnämnda kunderna också har betydligt mer torrt krut på kontot för sämre tider. Var femte krona ligger oplacerad i väntan på att rätt läge ska dyka upp, det är hela 40 procent mer än rikingarna.
Kan det bero på att de har färre antal aktier och därmed lättare får kalla fötter likt i höstas? I ärlighetens namn så är det mycket som talar för att Time in Market överglänser Market Timing över tid, alltså den akrobatiska uppgiften att försöka tajma marknaden genom att hoppa från tuva till tuva.
Min reflektion av detta är att våra förmögna kunder är betydligt bättre på att följa ”skolboken” när de investerar. En god riskspridning sänker den bolagsspecifika risken och svängningarna i portföljen likväl som risken för magont. Dessutom favoriseras ju aktier med hygglig utdelning och trots att det piskar upp till storm på börshavet så brukar utdelningarna ändå trilla in på depån. Industrimagnaten John D. Rockefeller som grundade Standard Oil lär ju ha sagt ” Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in” och faktum är att endast 3 bolag slopade utdelningen under krisåret 2008 samtidigt som utdelningstillväxten globalt trendar uppåt med 5 – 7% årligen. Fler borde helt enkelt göra som våra rika kunder, alltså sprida på risken i portföljen och utnyttja de lägen som dyker upp på börsen emellanåt. Allt tyder på att de åtnjuter en lugnare finansiell tillvaro.
Hur investerar du själv?
/Nicklas Andersson, Aktieexpert