Det finns mycket att tänka på inför en eventuell börsintroduktion – inte minst förväntningar hos familjemedlemmar. Hur kan familjeföretaget göra en framgångsrik övergång från privat till börsnoterat företag?
Att börsnotera ett familjeföretag är ett stort och viktigt beslut. En börsintroduktion kan ge betydande fördelar i form av tillgång till externt kapital för att driva tillväxt, ökad synlighet på marknaden, förhöjd attraktivitet som arbetsgivare och möjlighet till successionsplanering. Samtidigt kan familjemedlemmar känna oro för förlust av kontroll, externa intressenters påverkan på företagets strategi samt risk att en börsnotering påverkar företagskulturen negativt. Det finns dock möjligheter att öka chansen för en framgångsrik börsintroduktion.
1. Tydlighet kring strategin bakom börsintroduktionen – företagets ”varför?
En börsintroduktion är inte nödvändigtvis det rätta strategiska alternativet för alla familjeägda företag. I en webbcast förklarade Lisa Rejler, styrelseledamot i teknikkonsultföretaget Rejlers, varför hennes familjeägda företag börsnoterades 2003. Företaget ville skynda på sin tillväxt samt stärka sin profil för att förbättra sin attraktionskraft som arbetsgivare. De ansåg att en börsintroduktion var bästa sättet att uppnå dessa mål. Strategin har gett resultat och Rejlers har nästan tiodubblat sina intäkter, från 255 miljoner kronor år 2003 till 2,5 miljarder kronor i dag. Förutom ett kapitaltillskott vilket underlättar företagets tillväxt kan en börsintroduktion också göra det möjligt för familjemedlemmar att bedriva filantropi eller satsa på investeringar med hjälp av de genererade intäkterna.
2. Involvera alla familjemedlemmar i beslutet, inklusive nästa generation
Kommunikation kan vara ett problem i familjeägda företag på grund av bristen av en öppen dialog mellan och inom olika generationer. Att engagera nästa generation i ett tidigt skede är därför av stor vikt. Nästa generations familjemedlemmar tenderar att tänka pragmatiskt och inser att ett växande antal ägare i familjeföretaget så småningom kräver nya sätt att äga.
3. Främja transparent kommunikation
Många av de mest framgångsrika familjeföretagen har en unik affärskultur som är ett resultat av ägarnas förvaltning. En öppen och transparent kommunikation mellan familjemedlemmarna inför börsintroduktionen bidrar till att familjeföretaget behåller sin kultur, sina värderingar och sin vision även efter börsintroduktionen.
4. Gör en genomlysning av verksamheten inför börsintroduktionen (IPO readiness)
Att transformera ett privat företag till ett börsnoterat är en viktig satsning som kräver omfattande förberedelser. Många av de företag som lyckas med en börsintroduktion påbörjar sina förberedelser redan upp till 24 månader före det planerade datumet för börsintroduktionen. Typiska områden som behöver anpassas till en publik miljö innefattar ledarskap och bolagsstyrning, finansiell rapportering och intern kontroll samt skattefrågor.
5. Granska företagets ramverk för bolagsstyrning
För att attrahera externt kapital måste familjeföretag kunna visa att de har ett gediget ramverk för god bolagsstyrning. Därför bör familjen i ett tidigt skede ha en intern dialog kring bolagsstyrningen för att säkerställa att den är anpassad till en publik miljö när företaget börsintroduceras. Styrning är också nyckeln till att hantera familjemedlemmars förväntningar kring börsintroduktionen och dess konsekvenser för både verksamheten och familjen framöver.
Kontakta oss
Vill du veta mer om hur EY kan hjälpa dig i samband med en börsintroduktion?
Kontakta gärna Helena Robertsson, partner och Global Family Enteprise Leader på EY, eller Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY.