Sommaren har kommit till ända och hösten står för dörren. Därmed är det hög tid att sammanfatta börssommaren. Förhoppningsvis har du fått njuta av ledighet med nära och kära men samtidigt är ju börsen mer tillgänglig än någonsin tack vare våra smartphones. Dessutom har USA:s president Donald Trump sett till att den finansiella spänningen aldrig avtagit. En het börssommar med andra ord, låt oss kika närmare på hur våra Private Banking kunder agerat.
Börsens toppnotering i år sattes 25 april och hade då stigit blott en procent över fjolårets toppnivå innan höstfrossan som inleddes i augusti ifjol. Det klassiska uttrycker Sell in May and Go Away ser ut att ha stämt i år. Börsen föll nästan 10 procent under maj men faktum är att den som inte lät sina pengar ta semester har fått nästan 4,5 procents avkastning under sommarmånaderna.
Dessutom kan tilläggas att september bjudit på en avkastning på nästan 4,5 procent den med. En bedrift med tanke på att september varit den genomsnittligt sämsta börsmånaden sedan 1990 med en snittnedgång på nästan 2 procent. Men, ingen regel utan undantag.
Vilka aktier har då åkt in i börsbastun under sommaren?
Solen har onekligen lyst på solenergibolaget SolTech som är den mest favoriserade aktien i sommar. Kanske inte så konstigt med tanke på att aktien orkat stiga +142% sedan årsskiftet, något som brukar locka sparare. Spelbolaget Kindred (f.d. Unibet) har haft det motigt och aktiekursen har mer än halverats under året, något som gjort att man tryckt på köpknappen. Det verkar inte ha varit helt fel då aktien faktiskt stigit en bit över 20 procent från bottennivån som noterades i augusti.
I dagens lågränteklimat som ser ut att bestå ännu en tid så är det många som pratar om fastigheter. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som är verksamma inom samhällsfastigheter såsom skola, vård och omsorgsboenden har fått många nya aktieägare. Sist men inte minst har även Cibus Nordic Real Estate favoriserats. Det är ett relativt nytt bolag som nog få känner till. Det är ett fastighetsbolag som förvärvar, förädlar och utvecklar fastigheter inom livsmedels- och dagligvaruhandeln med fokus på god utdelning till aktieägarna. Många av fastigheterna är belägna i Finland med hyresgäster såsom Tokmanni och Kesko. Det är inte otänkbart att bolagets fokus på utdelning med en direktavkastning över 6 procent just nu har lockat en och annan utdelningsinvesterare.
Tittar vi utomlands så hamnar molnbolaget ServiceNow högst upp på favoritlistan. Aktien har orkat avancera nästan 47 procent i år så det har onekligen varit en trevlig resa. Square som är verksamt inom mobila betalningar och konkurrent till exempelvis Paypal hamnar på andra plats. Bolaget tappade sin karismatiske finanschef Sarah Friar under hösten ifjol och har sedan dess sett sin aktiekurs halveras. Det beror rimligen på en tillväxt som bromsat in och en värdering som varit hög relativt konkurrenterna. Men fallet fick våra avanzianer att trycka på köp. Fordonstillverkaren Caterpillar som är kända för deras anläggningsmaskiner såsom traktorer och grävskopor och tillika konkurrent med Volvo letade sig också in på listan av favoriter, kanske för att man ändå tror på konjunkturen ännu en tid?
Favoritaktierna bland våra Private Banking-kunder
Svenska
1.Investor
2.Hennes & Mauritz
3.Nordea
4.Swedbank
5.Volvo
Utländska
1.Novo Nordisk
2.Amazon
3.Apple
4.Sampo
5.Microsoft
Aktierna som våra kunder favoriserat i sommar
Svenska
1.SolTech
2.Kindred
3.SBB B
4.Nordea
5.Cibus
Utländska
1.ServiceNow
2.Square
3.Caterpillar
4.Norfolk Southern Corp
5.Sampo
Hur kommer då resterande del av året gå?
Aktier har historiskt varit en vintersport och även om hösten var finansiellt kall och mörk både ifjol och 2017 så brukar perioden oktober till december vara positiva. November har sedan 1990 varit den mest solsäkra månaden med en uppgång på +2,61% i snitt (följt av februari på 2,52%). På tal om uttrycket att aktier är en vintersport så kan det ha något att göra med att perioden oktober – februari, alltså 5 börsmånader, historiskt bjudit på glada miner. Det återstår att se, ingen regel utan undantag som sagt.
Sist men inte minst så kan jag inte låta bli att reflektera över innehållet i mer exklusiva tidningar – premiumvarumärken och lyxkonsumtion står som spön i backen. Det för mina tankar kring en kuriosa jag förvärvade i en amerikansk podcast nyligen. Ungefär var tredje krona som spenderas på lyxkonsumtion globalt kommer från kineser. År 2025 spås den siffran motsvara varannan krona. Social media har haft en stor effekt likväl som det faktum att landet får två nya miljardärer varje dag. Ytterligare en tankeställare är att mindre än var tionde kines har pass idag. Lyxkonglomeratet LVMH som drivs av Europas rikaste person, Bernard Arnault, återfinns faktiskt på plats 8 över våra Private Banking kunders favoritaktier i sommar, de kanske är något på spåren?
Avkastning på dig,
Nicklas