Bo 2049 – Imagine the future är en idétävling öppen för alla arkitektstudenter vid Sveriges universitet som vill utforska hur en familj bor och lever år 2049. Frågor kring hur man kan lösa energifrågan, vilka nya material som kan finnas i framtiden och hur de används var centrala delar att utforska i tävlingsuppgiften. Andra områden att undersöka var hur arkitekturen kan komma att se ut och varför, samt vilka nya bostadstypologier som framtiden kan ge.
Tävlingen anordnas av Willa Nordic i samarbete med Sveriges Arkitekter och Tidskriften RUM. Huvudsyftet är att få fram bra idéer kring det framtida boendet i samarbete med unga team med oprövade idéer.
Bedömningsgrunder:
Juryn har bedömt alla inkomna förslag utifrån följande kriterier, utan inbördes ordning:
– Hur väl förslaget kombinerar ett estetiskt tilltalande uttryck med innovativa lösningar på ett sätt som pekar mot framtidens boende.
– Hur väl arkitekturen samspelar med framtida tekniska energilösningar.
– Hur väl förslaget bidrar till ett hållbart boende för den enskilda familjen samt bidrar till en hållbar utveckling i ett större perspektiv.
– Hur väl förslaget är utvecklat med hänsyn till det nordiska klimatet.
I vått & torrt
Vått och torrt – hus för en extrem framtid
Under de senaste åren har vi i Sverige fått se kraftigare effekter av klimatförändringarna. Detta var kanske mest märkbart under sommaren 2018 då bönderna fick se mycket av deras grödor försvinna på grund av torkan. På landsbygden och i städerna ser vi hur översvämningar förstör grödor och kostar miljoner i försäkringspengar då våra dräneringssystem inte klarar av höstens kraftiga skyfall. Vi möter en framtid år 2049 som är kantad av ännu mer extremväder, men också ny arkitektonisk och teknisk innovation som både kan minimera extremvädrets effekter och utgöra fantastiska bostadsmöjligheter för familjer. Kan enfamiljshusets framtid vara en del av lösningen på klimatförändringarna som slår mot våra ekosystem? Ja!
RESURS
Den hållbara villan.
Året är 2049 och FN:s klimatmål för hållbar utveckling är nära att uppfyllas trots år av omställning för världens länder. Varje land har insett uppgiften att ta tillvara på inhemska resurser och Sverige utnyttjar teknik och natur för att minska sitt koldioxidavtryck. Världen har nu bromsat den stora miljöförstörelsen genom nya tankesätt och utvecklad teknik och Sverige har spelat en stor roll i utvecklingen.
STRÄNGAR
Avsaknaden av behovet för mänskligt arbete gör att bostaden blir väsentligt mycket billigare och går mycket snabbare att producera än i dagsläget, vilket kommer att ha en extrem påverkan på vilken arkitektur vi väljer och vilka som har tillgång
till den.
STRÄNGAR är ett koncept som utnyttjar framsteg inom 3D-skrivningsteknologi och energiproduktion för att omdefiniera hur vi formger våra hus. Fasaden byggs upp av ett system som genererar hemmets energi, tar tillvara på dagvattnet och minimerar energiförlusterna, samtidigt som det skapar ett nytt, spännande och tilltalande uttryck. Fokus i konceptet ligger på att skapa innovativ hållbarhet, en hållbarhet som inte begränsar oss utan ger oss nya värden, tekniskt, ekonomiskt och estetiskt.
Villa Viridi
Villa Viridi – ett hem för både växter, djur och människor
Våtmarker är bland dom mest produktiva ekosystemen i världen, jämförbart med regnskog och korallrev. I en värld med allt mer instabila ekosystem är det viktigt att vi försöker fundera på hur vi kan leva i symbios med ekosystemen. Genom att integrera människans hem med ett så skört och viktigt ekosystem som en våtmark är förhoppningen att människan börjar ta ansvar för sin omgivning. Kanske vi äntligen kan börja förstå att ekosystemen faktiskt är en del av våra hem.
FLORA FAUNA
Nästa steg i frågan om hållbarhet och välmående.
När städer expanderar bebygger vi orörd natur. Lokala, nationella och globala ekosystemtjänster utgör förutsättningarna för att vi ska kunna exportera råvaror, ha mat på borden och leva våra liv. För att nå klimatmålen kommer byggindustrin i Sverige att tillämpa koldioxidneutrala träkonstruktioner som standard. Däremot kommer konventionella hus, trotts klimatneutralitet, alltid förbruka plats och resurser i de befintliga ekosystemen och kompromissa den biologiska mångfalden… Vill vi leva tillsammans med naturen eller förbruka den?
FRAMTIDENS BOENDE
Ett flexibelt boende med fokus på rekreation.
Grönskapet
Det förändrade klimatet kommer att medföra bättre
förutsättningar för odling av mat.
Området utgörs av hexagon-formade tomter som alla inhyser åtta kompakta parhus. Mellan parhusen står växthus som förser de boende med mat. Lokalt regnvatten leds längst med taket till en vattentank som renar och distribuerar vattnet mellan odlingarna. Utöver inomhusodling tillkommer även odlingsmöjligheter på tomtens innergård där mat som inte är lika klimatkänslig kan odlas. På två platser på varje tomt finns det dessutom plats för de boende att sälja den mat som inte konsumeras av de boende. På så vis kan hela området främjas av den närproducerade maten.
glapp_et
Glappet är ett infill-hus som utnyttjar så kallade “glapp” i staden; små hårdgjorda ytor utan någon funktion eller användning.
Svenska städer växer exponentiellt, bara till år 2035 ska Göteborg göra plats för 150 000 nya göteborgare. Urbaniseringen är ett globalt faktum och det gamla villa-idealet kan ifrågasättas ur hållbarhetsperspektiv på grund av långa transportsträckor, stor materialåtgång, onödig avverkning av natur och ineffektiv markanvändning.

MILJON
Att bygga på det redan byggda.
Stadens lungor
Stadens olika växthus odlar alla olika grödor och bidrar till byteshandeln som förser hela befolkningen med en varierad och närodlat kost.
År 2049. Klockan börjar att närma sig sju på kvällen. Jag håller farmor Greta hårt i handen när vi vandrar genom diset som täcker Göteborgs gator. Det är oktober och redan mörkt ute, men de gigantiska växthusen lyser upp kvarteren från ovan- Stadens lungor – som farmor bruka kalla dem. Jag kallar dem bara för hemma.