Per Nilsson
Per Nilsson är vår eminente redaktör och honom känner ni mer än säkert till sedan tidigare. Han har varit chefredaktör för tidningen King i många år och dessutom, skrivit en hel del böcker om stil. Han har stenkoll på lyxmarknaden men det ska vi inte prata om nu utan nu ska vi få tips om hans favoritrestauranger i Stockholm.
-Mat och dryck är två av mina största intressen i livet och jag känner mig priviligierad som bor i en så fantastisk restaurangstad som Stockholm. Jag älskar att resa och uppleva nya lokala restauranger men har ingenting emot att återvända till min hemstad igen med allt vad den har att erbjuda från världens alla kök.
Sturehof
Jag älskar Sturehof! Lunch eller middag spelar ingen roll men helst tar jag en sen lunch här en lördag med några vänner. Då börjar vi med sill och till det dricks det kalla öl. Eftersom det är lördag blir det även Linie Akvavit serverad i en av Sturehofs små brännvinsgummor på krossad is. Akvaviten måste verkligen vara iskall och så är det på den här institutionen. Jag fortsätter med gäddqueneller och en vit Bourgogne och avslutar med två enkla espresso när middagsgästerna börjar trilla in. Stämningen är på topp, servicen likaså och det dyker alltid upp folk man känner.
www.sturehof.com
Teatergrillen
En favorit på så många sätt! Jag börjar gärna med en dry martini i baren vid entrén och fortsätter sen ner i den legendariska lokalen. Så många minnen härifrån! Förr gick man hit både för maten, servicen, lokalen och, inte minst, to see and to be seen. I dag är det inte lika mycket see and to be seen längre men besöken här är minst lika mycket värda idag. Hummersoppan kommer och går på menyn, om den finns så tar jag den till förrätt. Till det dricker jag en Chablis eller kanske ett glas av deras huschampagne Pol Roger. Servicen är alltid på topp och personalen kunnig och balanserad i bemötandet. Till huvudrätt blir det endera deras Biff Rydberg eller entrecoten från silvervagnen med några glas rött. Mums! Efter två enkla espresso (nej, aldrig en dubbel!) är jag mer än nöjd och glad.
www.teatergrillen.se
Milles
Några hundra meter från Dramaten utspelar sig varje dag ett av det mest underhållande skådespelen i Stockholm. Hit går man för maten och drycken men inte minst för gästerna och personalen som ser till att man alltid har något att vila ögonen på mellan tuggor och klunkar. Jag börjar med råbiffen och äter sen deras utsökta Chicken Paillard. Till det dricker jag iskalla öl om det är vinter och jag sitter inomhus. På våren och sommaren dricker jag några glas kallt rosévin till maten på uteserveringen som har huvudstadens i särklass bästa läge, inte minst om man, som jag, gillar solen när den tittar fram.
www.restaurangmilles.se
Beirut Café
I nyrenoverade Östermalmshallen handlar jag gärna färdig mat på fredagar. Om jag har energin och vill lyxa till det efter en arbetsvecka så lagar jag mat själv med råvaror från legendariska Hallen. Om jag äter på plats så njuter jag gärna av maten på Beirut Café som öppnat en liten restaurang här. Stället har platser både inomhus och utomhus och magisk mat med rötter i den libanesiska huvudstaden. Beirut är för övrigt en stad jag med glädje återvänder till så snart pandemin är över eller ett vaccin mot den finns.
www.beirutcafe.se
Malmø K25
Underbar snabbmat från Mellanöstern. Här på Kungsgatan äter jag ofta och gärna den fräscha falafelsalladen med grillad halloumi och pitabröd mellan möten och podcastinspelningar.
www.malmofalafel.com
Brödernas
Phil´s har bra hamburgare. Flippin´s är inte dumma de heller men bäst är verkligen Brödernas. Faktiskt bäst i Sverige och snudd på lika bra som de gudomliga hos Gasoline i Köpenhamn. Besök Brödernas vid Östermalmstorg! Burgare njuter jag med Cola Zero eller Pepsi Max med mycket is och citron. Viktigt!
www.brodernas.nu