Populäraste aktierna bland Nordnets Private Banking-kunder

Rusta toppar listan över mest köpta aktier och SAS listan över mest sålda. Vilka fler bolag finns med och varför? Nordnets investeringscoach Ara Mustafa kommenterar Private Banking-kundernas aktiehandel i oktober.


 Mest köpta aktier
 • Rusta
 • Investor
 • Nibe
 • Volvo
 • Handelsbanken
 • SEB
 • Boliden
 • Novo Nordisk
 • Tele2
 • Hexatronic
Börsnykomlingen Rusta

Mest köpta aktie i oktober är Rusta som också börsintroducerades. Det går knappast att anklaga Rusta för att göra en IPO när börsen är het; tvärtom kommer de in i ett ganska tufft klimat.

Utmaningarna till trots gick börsintroduktionen galant och bolaget har varit populärt bland Nordnets Private Banking-kunder. Rusta har en tydlig affärsmodell som är väldigt enkel att förstå. Nordnets Sparpodden intervjuade bolagets VD, Göran Westerberg, som gav ett intryck av att vara noggrann och med sin främsta erfarenhet inom inköp.

Det intressanta är att Rusta toppar denna lista där vi mäter antal nettoköpare. Aktien har alltså många fler köpare än säljare, vilket tyder på att många tecknade bolaget vid börsintroduktionen med ambitionen att behålla. Man ser sig som långsiktig aktieägare, snarare än att man är ute efter att göra snabba pengar.

Rusta har de senaste tio åren dubblat sin omsättning var femte år, en tillväxttakt VD Göran Westerberg tror sig kunna bibehålla.

Ett börsindex med substansrabatt

Det sägs ibland att Investor är ett börsindex med substansrabatt. Det är en sanning med modifikation, men ändå inte helt verklighetsfrånvänt. Aktien är populär i vanliga fall, men kanske ännu mer nu då den ger stor exponering mot svenska giganter inom industri- och hälsovårdssektorn. Dessa bolag har klarat sig betydligt bättre än svenska småbolag som tagit ordentligt med stryk.

För många har därför Investor fungerat som en trygghet i portföljen som man gärna fyller på. Värt att håll koll på i Investor är att enbart fem innehav står för en majoritet av substansvärdet: ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, SEB och Mölnlycke (onoterat).

Fondernas favorit: Nibe

Nibe har varit en favoritaktie bland fondförvaltarna i många år. Denna favorisering accelererade när fondbolag efter fondbolag skulle bli hållbara, få en ESG-stämpel, och därigenom började leta efter samma sak: Bra för miljön, stark strukturell tillväxt, lönsamhet och småbolag.

Nibe var en av aktierna som uppfyllde alla kriterier, något som pumpade upp värderingen. Problemet blev att när värderingen gick upp krävdes också att bolaget inte bara levererade ”bra” kvartalsrapporter utan ”extremt bra”. Till sist missade de lite och straffas nu tungt på börsen.

Men med en dalande kurs kommer en lägre värdering, något som kan locka. Många investerare har nog tron om att bolaget fortfarande har de där egenskaperna man en gång i tiden uppmärksammades för av fondförvaltarna, men nu utan de uppumpade värderingarna. Det återstår att se om Nibe kan vända den än så länge onyanserat dystra aktiekursnedgången.


 Mest sålda aktier
 • SAS
 • NextEra Energy
 • EQT
 • Telia
 • Millicom
 • Enquest
 • Nordic Waterproofing
 • Trelleborg
 • Clas Ohlson
 • SBB
SAS-aktiens vingliga färd

Mest sålda aktie under månaden är SAS och det förvånar inte. Aktien väntas avnoteras och aktierna lösas in till 0 kronor. Det går dock fortfarande att sälja för några enstaka ören och gör man det slipper man de röda siffrorna i portföljen, åtminstone för SAS.

Trots den minst sagt turbulenta resan behöll många aktien och vissa chansade till och med och köpte mer, i hopp om ett mirakel som uteblev.

Oavsett anledning att behålla aktien ser det ut att vara över nu. Det finns ett talesätt som lyder ”att det snabbaste sättet att bli miljonär är att börja som miljardär och köpa ett flygbolag”. Den som köpt SAS-aktier för en miljard lär knappt ens vara miljonär idag.

Överraskningen NextEra Energy

Tvåa på listan är NextEra Energy. Ett amerikanskt bolag med fokus på förnyelsebar energi som har haft det tufft i höst med flertalet analytikerhus som dragit ner riktkurserna för aktien. Detta kommer efter en vinstvarning i slutet av september där man dragit ner vinsttillväxtprognosen.

Värt att notera är att ledningen hoppas att utdelningen ändå ska kunna växa 10 % per år. Men, man ska vara försiktig med tillväxtlöften på utdelning som överstiger tillväxten i vinsten – över tid blir det ohållbart.

EQT

I EQT har anställda nyligen sålt aktier för nästan 4 miljarder kronor efter att lock-up perioden löpt ut. Det kan vara av privatekonomiska skäl, men faktumet kan ändå väcka en och annan fråga. Om de anställda själva tror stenhårt på bolaget just nu, skulle de då verkligen sälja?

EQT brottas även med en svag börs som gör det svårare att sälja onoterade innehav till börsen till ett bra pris. Som ett resultat av detta överväger man nu en typ av privat auktion där portföljinnehaven säljs till EQT:s nuvarande aktieägare.

Inspiration och kunskap – en del av Nordnet Private Banking

Den typ av inspiration som vi delar med dig som Connoisseurläsare är en viktig del av Nordnet Private Banking. Som kund hos oss får du löpande ta del av spännande handelsstatistik och intressanta insikter.

Vi erbjuder också ett av marknadens bredaste placeringsutbud och en stabil plattform med hög prestanda. Hos Nordnet Private Banking får dina pengar bättre förutsättningar att växa – utan höga, dolda eller onödiga avgifter. Ta dina investeringar till nästa nivå.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Aktierna i listorna ovan avser mest nettoköpta respektive nettosålda bland Nordnet Sveriges Private Banking-kunder under perioden 23-10-02 – 23-10-25.