Vi går mot sämsta börsåret sedan finanskrisen där varannan aktie på Stockholmsbörsen nu halverats sedan respektive högstanivå senaste två åren. Här är det klokt att komma ihåg att det är som mörkast innan det ljusnar och det faktum att varje tjurmarknad är sprungen ur en björnmarknad. Men när är det rimligt att anta att börsen vänder denna gång?
Det finns nog många saker som varit roligare än att äga aktier i år. Börsåret 2022 ser ut att bli det sämsta sedan finanskrisen och fjärde sämsta sedan 1990. Som lök på laxen har OMXS30 enbart bjudit på en enda positiv börsmånad i år – det är närmast unikt – men efter regn kommer som bekant solsken. Historien har lärt oss att köp som görs i tider av hög osäkerhet där få vill äga aktier har tenderat att bli värdeskapande, men det syns bäst i backspegeln.
Så länge har en historisk björnmarknad varat
En björnmarknad är definitionsmässigt ett scenario där börsen sjunkit minst -20% från toppen. Där är vi nu. De 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen har som mest tappat -27% sedan årsskiftet och breda börsen har varit ned mer än -30%.
I sammanhanget bör vi komma ihåg att börsen stod på rekordnivå så sent som 4 januari i år. Ifjol var svenska börsen i termer av OMXS30 dessutom en av de bästa marknaderna i världen.
Om historien ger någon guidning så vittnar den om att en björnmarknad inneburit en nedgång om -33% i snitt under 181 dagar. IT-kraschen varade i 947 dagar och finanskrisen i 473 dagar. Om denna nedgång skulle vara lika länge som finanskrisen så landar vi på 21 april nästa år.
Vad krävs för en vändning på börsen?
När den sista optimisten blivit pessimist om man ska unna sig en klassisk klyscha. Just nu är det många mörka regnmoln på börshimlen så frågan är hur mycket värre det kan bli. Svaret är dessvärre att det alltid kan bli sämre men å andra sidan kan ju faktiskt saker och ting bli bättre.
Än så länge har vi sett ej rejäl multipelkontraktion. Vi värderar alltså varje vinstkrona betydligt lägre, vilket är ett resultat av kraftigt sjunkande aktiekurser. Frågan nu är om vi dessutom kommer få se kraftigt fallande vinster och huruvida det fullt ut är inräknat i dagens kurser eller ej.
Det här med att saker och ting kan bli bättre, lås oss titta på några exempel. Den senaste tiden har vi sett fallande priser på basmetaller, ädelmetaller, spannmål, fraktrater och energi samtidigt som vi får allt fler tecken på att störningar i försörjningskedjor, komponentbristen och halvledarbristen lättar.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO vittnade i början av oktober om att råvaror som styr globala matpriser nu fallit sex månader i rad. Det märks dock inte riktigt på hemmaplan där vi importerar väldigt mycket inflation tack vare svag krona. En stor oro den senaste tiden handlar även om potentiell energikris i Europa i vinter. Här kan vi glädjande konstatera att gaslagren är välfyllda samtidigt som priset på gas rasat -60% från högstanivån i år. Vi människor är fenomenala på att anpassa oss, oavsett om det handlar om hushåll eller företag.
Utöver dessa faktorer så har vi naturligtvis kriget i Ukraina och den höga inflationstakten. Två faktorer som i mycket stor utsträckning styr sentimentet på börsen. När kriget tar slut eller inflationen med tydlighet toppat ur kommer vi se en adderad riskvilja på börsen. Kanske till och med ett lättnadsrally.
Många har underviktat aktier, tids nog ska de in i matchen igen
Den senaste tiden har många investerare varit negativa till börsen. Globala fondförvaltare vittnade i en enkät från Bank of America nyligen om att de har en historiskt hög undervikt av aktier, istället ruvar de på hög kassa.
När alla som velat sälja eller ta position för nedgång gjort det så kan man börja fundera på om en vändning ligger i korten.
När vi ser att inflationstoppen tydligt är bakom oss och vi så sakteligen kan börja tro på mjukare agerande från centralbankerna samt att vi lägger inflationen till historieböckerna för denna gång så lär vi se en roligare börs. Vi behöver inte ens komma ned till det långsiktiga inflationsmålet om 2% utan det räcker att marknaden får tillräckligt bevis om att trenden är bruten och riktningen nedåt, gärna i så rask takt som möjligt. Börsen är som bekant framåtblickande.
För den långsiktige handlar det dock om att fortsätta investera långsiktigt och ha rätt pengar på rätt plats. Långsiktiga pengar har bättre förutsättningar nu än i början på året då börsen stod i zenit.
Nu närmast har vi rapportsäsongen för det tredje kvartalet. Vad säger bolagen om efterfrågan och hur tacklar de den potentiella energikrisen? Hushållen ser konsumtionsutrymmet krympa tack vare inflation och stigande räntekostnader men börsen är som bekant framåtblickande. Snart välkomnar vi 2023 och då kommer vi även att blicka in i 2024, en period med enklare jämförelsetal.
Våga vara långsiktig
Den som investerat på börsen sedan 1990 har fått 7% fram till idag, trots att man varit med om två av de största krascherna i modern tid, IT-kraschen och finanskrisen. Den som månadssparat eller köpt mer under krascherna har troligen fått ännu bättre avkastning. Om man däremot lagt pengarna under huvudkudden så har man tappat närmare hälften av köpkraften. 1000 kr 1990 motsvarar 1818 kr idag. En risk som man ofta underskattar, långsiktiga pengar bör ges rätt förutsättningar att växa över tid och just nu har potentialen ökat, inte tvärtom.
Aktierna som våra Private Banking-kunder favoriserat i år
Här är aktierna som våra förmögna kunder nettoköpt i högst utsträckning i år.
- SBB B
- Investor B
- Volvo B
- Swedbank A
- Castellum
- Electrolux B
- Sinch
- Sandvik
- Atlas Copco B
- H&M
- Ericsson
- Avanza
- SBB D
- SKF B
- Intrum
Alla tjurmarknader har som bekant fötts ur björnmarknader och aktier är en vintersport. Låt oss hålla tummarna för att nedgången snart är över för den här gången.
Lycka till på börshavet,
Nicklas