I Småland är valet enkelt. Här tillverkas världens mest exklusiva livsmedel, störrom
eller svart kaviar, från fiskar som inte slaktas.
Det kan låta som en saga liknande mytologins gris Särimner som åts varje kväll för att återuppstå morgonen efter. Arctic Roe of Scandinavia AB är svensk pionjär inom framställning av störrom, förmodligen världens dyraste livsmedel.
Men i Sverige görs det inte som mestadels i världen i övrigt, där stora mängder fiskar slaktas för att producera den eftertraktade lyxprodukten. Här dödas nämligen inte en enda fisk. De svarta romkornen tas försiktigt om hand från varje enskild fisk en gång vartannat år. Därefter lever fisken vidare i lugn och ro i ett decennium eller mer.
Störhonorna i Småland bor inte i en älv eller i en sjö. De bor inomhus i stora tankar på 3:e våningen av ett gammalt pappersbruk. I Sverige krävs nämligen att fiskarter som ej förekommer naturligt här hålls instängda. För att inte riskera att de blandas upp med de naturligen förekommande fiskarna i vattensystemen. Detta ger en annorlunda affärsmodell som kännetecknas av hållbarhet, överblickbarhet, individuppföljning och minimalt fotavtryck i miljön. Vad tycker du – detta låter väl som en fiskodling i det 21: a århundradet? Där fiskindividerna och deras hälsa och välmående står i centrum.
Varför gör inte alla störodlare i världen så?
Svaret ligger i förutsättningarna som olika länders myndigheter ställer upp. I många länder i världen är fiskodling i öppna vatten fortfarande möjlig. Alla känner till hur de gigantiska norska laxodlarna verkar. Laxarna växer upp i enorma kassar ute i Atlanten och det finns inga speciella restriktioner på hur de lever, äter och lämnar sin avföring.
I ett sådant system kan stora volymer fisk odlas till låga kostnader. Det krävs inga lokaler att hyra, inga bassänger att bygga, inga vattenpumpar för att driva runt vattenflödet etc. I ett
öppet system är det då mer ekonomiskt att odla stora mängder fisk utan att följa individerna.
Istället slaktar man fiskarna, tar ur rommen ur dem och säljer sedan fiskköttet som en biprodukt. Då lönar det sig inte att chippa fiskarna, hålla reda på dem och värna dem. En stor del av
störodlarna i världen får fortfarande hålla sina fiskar i öppna vatten.
Att bevara varje enskild fisk är istället mer logiskt om fiskvolymerna är begränsade och kravet är att hålla dem inomhus. Varför slå ihjäl stora mängder fisk varje år för att endast få rom från en fisk en gång? De olika förutsättningarna i världen i att driva störodling och producera världens största delikatess ger Arctic Roe en unik möjlighet. Att tillverka världens mest exklusiva livsmedel – i enlighet med världens mest krävande regelverk. Det svenska. Detta är ingen saga. Fisken Särimner finns i Småland.
Prova dess kaviar. Den är utsökt!
Specialerbjudande Till Connoisseurs Medlemmar –
Nästan Dubbelt för Hälften
Arctic Roes småländska svarta kaviar kostar i konsumentledet vanligen kring 20 000 kr/kg. Du som är medlem i Connoisseur Club erbjuds att köpa småländsk kaviar direkt från företaget för 10 080 kr/kg inklusive moms (9 000 kr/kg ex moms). Förpackningsalternativ Transport Transport med Schenker/UPS kostar 500 kr per sändning inklusive moms. Transportlåda med isblock är kostnadsfri men kostar vanligen 300 kr. Full pant ges. Således, för dig som vill köpa fler gånger i framtiden, är det lämpligt att spara kyllådan. Representativ presentlåda För dig som beställer minst 300 g kaviar är både transport och presentlådor kostnadsfria. Beställningsinstruktion och leveranstider Hållbarhet Betalningstid Gäller så länge lagret räcker!
25g plåtburk (silverfärgad)
50g glasburk
60g plåtburk (silverfärgad)
100g glasburk
Finns du i Storstockholms-området kan din kaviar komma att levereras personligen av Arctic Roe. För dig som bor utanför denna region handlar det vanligen om leverans med UPS eller Schenker, i speciell kyllåda i frigolit som håller temperaturen på fastställd nivå.
Vill du ha en presentlåda i svart kartongpapper med silvertryck som kan husera upp till 4 burkar? En väldig fin julklapp! Pris inklusive moms 100 kr per låda.
Vid beställning, mejla till info@arcticroe.com eller ring 0708 855 504 (Torbjörn Ranta) och överenskom om önskad tidpunkt för leverans. Schenker/UPS levererar i Syd- och Mellansverige dagen efter. I norra delarna av landet kan det ta två dagar. Du bör vara på plats och ta emot kaviaren av transportören.
Din kaviar har bäst-före-datum om 4 månader från produktionsdagen om den lagras i kylskåpet i högst +4 grader. Kaviar som nu erbjuds är producerad i september och oktober 2020 och håller följaktligen över både jul och nyår.
Sedvanlig faktura följer med 30 dagars betalningstid.