Vi har talat med sommelier Josephine Edelskog för att uppdatera oss om lite nyheter som är på gång och för att få lite privata tips angående vad vi kan njuta av i glasen i sommar. Varsågod!
Vilka är dina favoritviner och champagner nu i sommar?
Nu längtar jag efter lata sommardagar. Att få möjlighet att umgås utomhus med härliga vänner. Och förstås, efter att njuta tillsammans med god mat och läckra viner. Då unnar jag mig det lilla extra.
Champagne är ett måste och champagne är dessutom alltid rätt. Jag verkligen älskar Henriot för sin fylligt nötiga stil, gjord av 50 procent chardonnaydruvor och 50 procent pinot noirdruvor. Den passar lika bra till lax tartar som till löjrom, eller varför inte att bara sippa på i bersån. 2008 är dessutom ett sensationellt bra år.
Blanc de Blancs-champagner är också stora favoriter. Väljer att ta med Philipponnats Grand Blanc till landet. Den passar utmärkt till exempelvis grillade havskräftor. Med sin smöriga struktur med inslag av brioche och en touch av ekfat smälter den precis som havskräftorna i munnen.
Hus-champagnen i sommar blir Diebolt-Vallois Prestige Brut. Perfekt att alltid ha några flaskor i kylen om någon skulle komma förbi. Till och med prins Carl Philip och Sofia valde producenten till sitt bröllop.
Sedan satsar jag på stora flaskor såsom magnum rosé från Billecart-Salmon. Perfekt som start för de nyanlända gästerna. Servera gärna med små tryffelsmakande ostsuffléer.
Rosé hör ju sommaren till. Det finns några säkra kort, bland annat Minuty. Jag väljer deras Chateau Minuty 281. Frisk och bärig doft med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr frisk och elegant med toner av hallon och smultron och en mycket frisk och lite örtig karaktär. Dessutom ett annorlunda och kul utseende på flaskan. Den kommer man som gäst inte att glömma.
Någon nyhet du tycker är extra värd att nämna som man bör prova?
En nyhet jag väntar på är Comtes de Champagne Rosé 2007 från Taittinger. Den släpps senare under sommaren i augusti. Den längtar jag redan efter. En annan stor nyhet som lanserades i maj var ju Bollingers R.D. 2007:a. Det har, med all rätt, varit en stor hype kring detta släpp och den tycker jag absolut man ska njuta av i sommar. Bollinger släpper även Vieille Vigne Francais 10 juni. Priset blir 9 999 kronor.
Bästa tipsen till grillat kött?
När det kommer till den svenska hängmörade t-bensteken tar jag fram en favorit ifrån Napa Valley. En Black Stallion Limited Release Cabernet Sauvignon 2017. Ett kraftfullt och fylligt vin som samtidigt är elegant och kapslar in essensen av en Napa-Cabernet. Aromer av björnbär och cassis med toner av kanel. Tanninerna är sammetsmjuka och i perfekt balans med den mörka, mogna frukten.
Ett annat bra alternativ är Heartland One 2018. Vinet från södra Australien har en härlig doft med rostad fatkaraktär. I smaken hittar vi även inslag av plommon, svarta vinbär, kakao, ceder, björnbär, hasselnötter, viol och kaffe.
Bäst till fina fisken?
En Premier Cru Chablis till fisken är både klassiskt och ljuvligt gott. William Fèvre Chablis Premier Cru Montmains 2018 blir mitt val.
Bästa investeringen just nu?
Nervi Conterno Vigna Molsino 2016 från Italien väljer jag då. Nyanserat, friskt, elegant och komplext vin med inslag av röda bär, mogna röda körsbär, mineralitet och tobak. Långlivat vin med stor men elegant tanninstruktur. En dold pärla ifrån Piemonte som med säkerhet snart kommer öka mycket i pris. Lagras med fördel 7–10 år. Priset är 999 kronor.