Lösningen på ett stort bekymmer som den avancerade elektronikindustrin för närvarande brottas med. Problemet är fel och föroreningar i tillverkningsprocessen. Procenten defekta produkter har på senare tid ökat dramatiskt. En del av defekterna beror på föroreningar i processvattnet.
Miljarder att tjäna för industrin på Xzeros teknik
Nuvarande vattenrening får inte bort de minsta nanopartiklarna. Det gör Xzero. Detta kommer att minska svinnet och därigenom skapa miljarder i ökad vinst – eller minskad förlust – för våra kunder.
Eftersom radbredderna i chipsen blir allt mindre kan även den minsta nanopartikel som blir kvar vid tillverkningen skapa kortslutning. Kortslutning i en enda transistor gör att hela den integrerade kretsen (chip) blir obrukbar. Den går inte att reparera utan chipet måste kasseras och hamnar i skroten. För närvarande orsakar detta miljardförluster hos de ledande tillverkarna.
Är transistorerna små?
Ja! Det finns cirka sexton miljarder transistorer i Iphones senaste mobil!
Här nedanför ser du prisutvecklingen på Xzeros aktier. Inte så brant, men stadig medan utvecklingsarbetet närmar sig målet.
Priset (kursen) på noterade aktier styrs i stor utsträckning av omvärldshändelser och spekulation. Priset på onoterade aktier styrs av bolagets resultat och marknadens förväntningar.

Xzero samarbetar med Intel och imec som är Europas centrum för nanoelektronik.
Om Xzero
Xzero är ett svenskt företag som har satsat 20 år på FoU för ny teknik för processvatten inom mikro- och nanoelektronikindustrin. Grundidén är att återanvända processvattnet – från avloppet till ultrarent vatten. Den senaste utmaningen har varit att avskilja även de minsta nanopartiklarna.
Tester på Kungliga Tekniska Högskolan och Svenska Miljöforskningsinstitutet (IVL), Clarkson University (USA), Manta Inc (USA) och Anton Paar (Österrike) har bekräftat att Xzeros teknik är effektivare än befintlig teknik för att ta bort nanopartiklar från vatten.
Xzero har sedan slutet av 2018 och framåt utvecklat och byggt demonstrationsanläggningar för KTH och imec.
I kommersialiseringsfasen kommer Xzero att fortsätta samarbetet med imec. Imec har kontor i Belgien, Nederländerna, Taiwan, USA, Kina, Indien och Japan och en personal på cirka 4000 personer, inklusive flera hundra personer från ledande internationella nanoelektronikföretag. Därigenom kommer vi att kunna nå den största delen av Xzeros framtida kunder.