Att vara orolig för sina barn kan ses som en del av föräldraskapet. Men vad gör du som förälder om oron handlar om att barnen inte klarar av att hantera den förmögenhet som du lämnar efter dig? Vårt samlade expertteam på SEB Private Banking redogör för olika sätt att hitta lösningar som passar dig.
Det kan finnas många olika skäl för oron att de egna barnen inte klarar av att hantera den förmögenhet du väntas lämna efter dig. Ett kan vara rädslan över att barnen riskerar att bli utnyttjade eller på annat sätt negativt påverkade. Ett annat att barnet har särskilda behov och därigenom är i behov av särskild omsorg.
På SEB Private Banking möter vi ofta föräldrar med frågor kring detta. Det finns många svar och ingen gemensam lösning som passar alla. Nedan redogör vi dock för tre olika sätt, med både för- och nackdelar, som är vanliga för att hantera den här typen av frågeställning. I varje enskilt fall är vårt råd ändå att alltid prata med din private banker och med våra specialister, för att hitta rätt lösning för dina behov och förutsättningar.
1. Löpande utbetalningar med kapitalförsäkring
En möjlighet att hjälpa barn eller anhörig som själv inte klarar av att förvalta ett kapital är att starta en kapitalförsäkring med löpande utbetalningar varje månad.
Med en kapitalförsäkring har du möjlighet att själv påverka när utbetalningarna ska börja och under hur lång tid de ska löpa. Du kan välja typ av förvaltning, såsom fonder, traditionell försäkring eller så kallad särskild förvaltning, se nedan.
Om försäkringslösningen skrivs in i ditt testamente så har du möjlighet att påverka hur stor del av det kommande arvet som ska placeras i försäkringen och om utbetalningen börjar direkt efter att bodelning och arvskifte är klart, eller vid en senare tidpunkt, till exempel när testamentstagaren har nått en viss ålder.
Styr utbetalningstiden
Du kan även göra en försäkringslösning där du redan under din livstid startar försäkringen med syfte att börja betala ut nu eller senare, och med möjligheten att fortfarande styra utbetalningstid, tidpunkt, förvaltningstyp och så vidare. Försäkringen kan då göras antingen med dig som ägare och mottagaren som förmånstagare, eller som en gåva med mottagaren som ägare. Vilket alternativ som passar bäst beror på hur stor möjlighet du vill ha att ändra i försäkringens villkor under din livstid.
För att hitta rätt lösning för dig är det en god idé att få rådgivning av våra specialister. Det finns flera skäl till det. En kapitalförsäkring med förmånstagarförordnande räknas till exempel inte in i dödsboet om ägaren till försäkringen skulle gå bort. Det medför att du behöver flera juridiska dokument som bland annat säkerställer att utbetalningar som skett räknas som förskott på arv och så vidare.
Med en försäkringslösning betalas inte kapitalvinstskatt vid förändringar i placeringen eller uttag från försäkringen. Istället betalas en årlig schablonskatt på försäkringsvärdet, på ungefär samma sätt som för ett Investeringssparkonto (ISK).
2. Särskild förvaltning
Ett sätt att låta din förmögenhet gå vidare till barn, barnbarn och andra kära närstående, samtidigt som du styr hur pengarna ska användas, är att ge bort din förmögenhet med förordnande om särskild förvaltning.
Du kan utse en särskild förvaltare via gåvobrev, testamente eller förmånstagarförordnande i försäkring. Mottagare kan vara både barn och vuxna. Förvaltaren tar ansvar för att förvalta pengarna och att eventuella utbetalningar görs enligt de villkor som du satt upp.
Skjut upp myndighetsdagen
Du som givare eller testator utformar villkoren tillsammans med våra jurister. Det kan vara att skjuta upp ”myndighetsdagen” till exempelvis vid 25 års ålder eller senare. Uttag kan ske för köp av bostad, utbildning eller annat som är angeläget för dig. Du kan också bestämma vem som ska ärva mottagaren, alltså vem som blir så kallad efterarvinge.
Pengarna förvaltas i mottagarens namn och mottagaren är därmed också skattskyldig. Förvaltningen sker på depå eller Investeringssparkonto (ISK). De villkor du sätter upp måste vara tidsbestämda, inte livslånga, för då kan den särskilda förvaltningen anses vara en familjestiftelse. Du som givare kan fylla på depån med engångsbelopp eller löpande, och pengarna kommer då att förvaltas enligt tidigare villkor.
Lång erfarenhet av förvaltaruppdrag
På SEB Private Banking har vi lång erfarenhet gällande sådana typer av förvaltaruppdrag. Som särskild förvaltare är vi objektiva i vår roll och vi ställer krav på fakturor och underlag för att säkerställa att utbetalningar sker enligt dina villkor. Vi förvaltar dock inte fasta tillgångar, bostadsrätter eller onoterade värdepapper inom särskild förvaltning.
Förvaltning sköts utan Överförmyndarnämndens* tillsyn, vilket innebär att de inte behöver godkänna investeringar eller uttag.
*Överförmyndarnämnden: Ansvarar för tillsyn av gode män, förvaltare och förmyndare. Om föräldrar är förmyndare avgör de hur barnets tillgångar ska placeras och förvaltas om tillgångarna överstiger 372 000 kr för år 2020. Är barn förmånstagare från en försäkring eller erhåller arv sätts beloppet in på spärrat bankkonto om det överstiger 47 300 kr år 2020. För att göra uttag från spärrat konto krävs överförmyndarens tillstånd
3. Bilda en familjestiftelse
Genom att bilda en familjestiftelse för att trygga ditt barn eller barnbarns framtid fattar du ett beslut att de tillgångar du överlämnar hanteras på ett av dig särskilt och förutbestämt sätt.
En stiftelse är en egen juridisk person och tillgångarna förvaltas av stiftelsen. När du bildar en stiftelse upprättar du ett stiftelseförordnande, utser någon att förvalta stiftelsen samt överför stiftelsekapitalet. Det som regleras i det förordnandet är det som gäller för stiftelsen.
Tänk igenom förordnandet
Det är därför viktigt att noga tänka igenom hur förordnandet ska utformas eftersom det är mycket svårt att ändra. Du kan skriva ett stiftelseförordnande i ett gåvobrev eller ett testamente. Stiftelsen kan förvaltas av en styrelse som består av fysiska personer. SEB kan också åta sig att förvalta stiftelsen – det kallas anknuten förvaltning. Med förvaltning avses här ansvar för hela stiftelsens verksamhet och inte enbart kapitalförvaltning.
Tillsammans med vår stiftelsejurist utformar du stiftelseförordnandet och sätter upp villkoren. Här anger du det specifika ändamålet. Det kan vara att släkten får ansöka om till exempel studiestipendier, men det kan också vara att barnet eller barnen får ett regelbundet bidrag som ekonomisk förstärkning. Det finns få lagregler som är tvingande när det gäller hur ett stiftelseförordnande ska vara utformat, så du har stor möjlighet att bestämma hur du vill ha det. Det finns en trygghet i att i princip ingen kan ändra det du bestämt i stiftelseförordnandet, även om det också kan innebära nackdelar som är svåra att förutse vid stiftelsens bildande.
Beskattas som inkomst av tjänst
Pengarna tillhör stiftelsen och ska förvaltas enligt vad du angivit i stiftelseförordnandet. Det går att skänka in ytterligare kapital till stiftelsen genom gåva eller arv. När de utpekade mottagarna inte längre lever kan du i stiftelseförordnandet bestämma att pengarna exempelvis ska gå till forskning. Eftersom det är stiftelsens tillgångar räknas de inte med i dödsboet efter den avlidne mottagaren. Alla bidrag och förmåner som ges ut från stiftelsen är skattepliktiga för mottagaren. Beskattningen sker som inkomst av tjänst. Om barnet är under 18 år eller inte avslutat sin utbildning beskattas inte mottagaren. Med utbildning brukar här avses gymnasieutbildning. Beskattas mottagaren får stiftelsen avdrag och beskattas inte mottagaren sker beskattningen i stiftelsen.
Barns rätt till arv
Viktigt att ta i beaktande i dina funderingar kring hur du vill fördela och styra arvet efter dig, är att dina barn alltid har rätt till en viss så kallad arvslott. Finns det syskon så delas arvet lika mellan dessa. För makar med gemensamma barn är grundprincipen att makarna ärver varandra först och att barnen får arvet efter det att båda föräldrarna har avlidit. Däremot om en förälder har barn sedan ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, har denna part rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång. Detsamma gäller även barn vars föräldrar är sambor, då det enligt lag inte föreligger någon arvsrätt mellan sambor.
Genom att upprätta testamente kan man ge uttryck för till vem och när ett arv ska utgå. Här kan man inskränka barns rätt till arvslott genom att förordna att endast en laglott ska utgå. Laglotten är hälften av arvslotten. Tänk också på att gåvor under din livstid till dina barn, till exempel ett bidrag om barnet köper bostad, räknas som förskott på arv och räknas alltså in i arvslotten – grundtanken är att fördelningen på så vis ska bli rättvis mellan syskon.
Bosatt utanför Sverige?
Om du är bosatt utanför Sverige eller har andra internationella kopplingar är det viktigt att du tar rådgivning i det andra landet också. Reglerna skiljer sig mycket åt och det är olämpligt att välja en lösning som bara tar hänsyn till de svenska reglerna. Ta kontakt med oss på SEB Private Banking.