Det finns många saker man kan bli beroende av men det är sällan det talas om en
av de största drogerna, mobiltelefonen. Det är sedan gammalt att de orsakar stress, koncentrationssvårigheter och i svåra fall sömnproblem och nedstämdhet. Något
som är starkt kopplat till just mobilen är FOMO, Fear of missing out. Vi har träffat Mia Ljungberg Nevado på Look Up Movement som tagit upp kampen mot överanvändandet.
Text: Sandra Vlajkovic & Susanne Ytterskog
Fem snabba
Förebild: Den danska drottningen Margrethe II av Danmark.
Ville bli som liten: Global nomad efter att ha växt upp i en liten pittoresk by på danska landsbygden.
Livsmotto: Titta upp – var närvarande här.
Bästa bok du någonsin läst: Strenght in Stillness skriven av Bob Roth.
Hobby: Vara ute i naturen.
FOMO, eller Fear of missing out är impulsen att alltid ha mobilen nära så att du inte missar något. I soffan framför tv:n, vid sängen eller i naturen på promenaden som egentligen skulle tas för att slappna av och njuta av det vackra. Enligt studier från Common Sense Media, som kartlägger medievanor bland unga, har skärmtiden för barn ökat för varje år sedan 2015. Rapporten från 2021 visar att barn mellan åtta och tolv år tillbringade mer än fem timmar framför sina skärmar varje dag. För tonåringar mellan 13 och 18 år var motsvarande genomsnitt mer än nio timmar dagligen. Det innebär mer än fyra månader per år med mobiltelefoner och surfplattor som sällskap. I vart sjätte land är smartphones redan förbjudna i skolmiljön men fler behöver agera. På grund av denna utveckling vill FN-organet Unesco se ett globalt förbud i skolor. De varnar i en rapport för överdriven användning och anser att ett förbud skulle tillse att man kommer tillrätta med störningar i klasserna, förbättra inlärningen och även skydda barn mot nätmobbning.
Man ska leva i nuet och se varandra. Vara närvarande. På konserter, promenader, i möten och samtal. Då mår vi och de vi talar med som bäst. Det hör inte till vanligheterna nuförtiden och med telefonen som bästa vän konstant vid sin sida, skapar det irritation hos de välupp-fostrade som ville möta dig. Inte dig med bihang. Vad ska man med möten till där ingen är närvarande? Mia Ljungberg Nevado har grundat organisationen som vill att vi lägger ifrån oss mobilen och gör det vi är där vi är för att göra istället. Hon anordnar alltifrån konserter, middagar, vernissager som alla har en sak gemensamt – det ska vara mobilfritt.
Hur kommer det sig att du startade rörelsen?
–Jag jobbade mycket med event och märkte att så fort det var någon stor känd person på plats blev gäster som förbytta och fokuserade på att ta den perfekta selfien istället för att vara i nuet och lyssna samt lära av talaren. Då kände jag att jag ville göra något för att människan skulle lägga ifrån sig telefonen.
Vilka positiva hälsoeffekter finns det med att lägga ifrån sig mobilen?
–När vi är offline tenderar vi att ägna mer uppmärksamhet åt vår omgivning, oss själva, våra barn, våra partners, våra vänner och hur vi andas. Vi lyssnar, vi ser och vi lägger märke till mycket mer. Man kan inte föra djupa samtal med någon samtidigt som man distraheras av sin telefon. Dessutom, enligt statistik från den brittiske läkaren Rangan Chatterjee så ler vi 30 procent mindre i telefonens närhet. Andra fördelar är att man får bättre sömn, bättre fokus och bättre koncentration. Skärmljuset från smartphones och surfplattor är gjorda så att de sätter igång hjärnreceptorerna, vilket håller oss vakna och stör våra sömn-
vanor.
Det känns som nästa stora, viktiga trend. Hur långt har vi kommit?
–Jag tycker att vi har kommit väldigt långt, särskilt det senaste året. Det är jag väldigt tacksam för. I början mötte jag en del motstånd och att man inte riktigt förstod vad jag försökte skapa. Nu kan jag träffa på människor som säger ”åh nu förstår jag” och jag känner att jag får stöd av människor. Vi ser även i upplevelsesammanhang att artister som Jack White, Bob Dylan, John Mayer, Madonna, Beyonce och Adele nu har
mobilfria konserter för en bättre upplevelse.
Vad har du för tips att ge de som är beroende och hur ska arbetsgivare tänka?
–Gå offline och bege dig ut i naturen och njut. Sedan, ju mer tid vi tillbringar online desto mindre rör vi på oss. Träning är avgörande både för vår fysiska och mentala hälsa samt för hur vi hanterar stress. Ta en detox från de dopamin-kickar vi får av telefonen. Själv stänger jag av min telefon 24 timmar fredag vid middagstid. Det får mig att känna det som om helgen blir dubbelt så lång. För den som är arbetsgivare är det intressant att veta att det i Frankrike enligt lag inte är tillåtet att arbetsgivaren får kontakta anställda efter arbetstid. Jag önskar att fler länder och företag skulle följa deras exempel.
Vi behöver bättre regler för när och hur vi ska kommunicera och när vi ska vara tillgängliga. Jag tror inte att vi ska behöva vara tillgängliga hela tiden. Vi behöver varva ner och ha egentid samt tid med familjen. Ett bra exempel är en liten by i Indien som bestämde sig för att stänga av all wifi och nätverk i ett par timmar varje eftermiddag för att de skulle socialisera med varandra igen.
Ett annat tips är att stänga av telefonen när du har något viktigt att göra. Stefan Van der Stigchel, professor i kognitiv psykologi, berättar att det tar mycket längre tid att slutföra en uppgift om mobilen är på plats. Varje gång vi får en notifikation i telefonen
tappar vi koncentrationen och det tar cirka 20 minuter att komma tillbaka till där vi var innan telefonen plingade.