Att investera i utpräglade utdelningsaktier är en relativt enkel och kraftfull strategi för de som vill ha en strid ström av löpande utdelningar. Just nu befinner vi oss dessutom i utdelningsjägarnas högsäsong där boksluten vittnar om årets utdelningsförslag. Än så länge har det bjudits på värmande löneförhöjningar i portföljen. Men det finns fällor du bör känna till och dessutom undvika.
Det är något speciellt med att få in löpande utdelningar på kontot utan att varken behöva ta ytterligare köp- eller säljbeslut. Det tyckte även industrimagnaten och tillika världens första dollarmiljardär John D. Rockefeller som myntade nedan citat.
Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in.
De senaste cirka 50 åren har vi bjudits på en utdelningstillväxt om 5–7% per år i snitt. Det är en rejäl löneförhöjning i portföljen som får den klassiska löneförhöjningen från inkomst av tjänst att blekna i jämförelse. Det innebär dessutom att dina utdelningar tenderar att fördubblas på 10 – 15 år.
De bolag som ger sina aktieägare utdelning attraherar dessutom nya aktieägare samtidigt som utdelningen agerar kvalitetsstämpel. Vidare tenderar just utdelningen också att utgöra en krockkudde för bolagets aktie på nedsidan i sämre tider.
Några tips för att undvika klassiska utdelningsfällor
1. Leta inte bolag med högst direktavkastning
Var försiktig med att uteslutande leta aktier som har högst direktavkastning. Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det också. Direktavkastningen är ju ett bolags utdelning i förhållande till aktiekursen men utdelningen förändras normalt sett bara en gång om året medan aktiekursen rör sig varje dag på börsen. Det innebär att en akties direktavkastning kan se mycket hög ut på grund av att aktien sjunkit kraftigt. Men det kan ju finnas skäl till att aktien sjunkit, såsom att bolagets framtidsutsikter förändrats. Det i sin tur kan ju leda till sänkt eller slopad utdelning. Klassiskt exempel där guld blev kattguld.
2. Var försiktig med bonus- och extrautdelningar
Förvissa dig om huruvida bolaget gett bonus- eller extrautdelningar, speciellt om direktavkastningen är hög. Ett skäl till extrautdelning skulle kunna vara om bolaget sålt en del av verksamheten och inte behöver pengarna, då är det klokare att dela ut dem till aktieägarna.
3. Håll koll på bolagens utdelningsandel
Utdelningsandelen anger hur stor andel av vinsten i ett bolag som delas ut till aktieägarna i form av utdelning. Anta att bolaget genererar en vinst på 10 kronor per aktie. Ponera vidare att bolaget föreslår en utdelning på 7 kronor per aktie, ja då uppgår utdelningsandelen till 70%. På Stockholmsbörsen tenderar spannet att ligga på 30 – 70% av vinsten. Om ett bolag delar ut mer än vinsten är det en varningsflagga.
4. Stäm av bolagens utdelningspolicy
Många bolag har en utdelningspolicy som anger hur stor del av vinsten som ska delas ut löpande. Ofta anger man det som en målnivå över en konjunkturcykel – så länge finanserna tillåter. Du finner den vanligtvis på bolagets hemsida eller i exempelvis årsredovisningen.
5. Köp kvalitetsbolag med god historik
God historik är guld värd när det kommer till utdelningsinvesteringar. Välskötta bolag med stabil lönsamhet och god vinsttillväxt över tid tenderar att skänka god nattsömn. Ju mer cyklisk en verksamhet är desto större risk för sänkt utdelning i sämre tider. En telekomoperatör, bank, dagligvaruhandel eller moget läkemedelsbolag tenderar att ha mer stabil historik än ett cykliskt råvaruberoende bolag. Som exempel kan nämnas SSAB som i år föreslår en utdelningshöjning på över 65%. En delikat detalj är att den utdelning som bolaget vill skifta ut till sina aktieägare i år är betydligt högre än den sammanlagda utdelningen under hela förra årtiondet. Det är inget fel på bolaget, men verksamheten är cyklisk.
Här kan du leta efter aktier med låg volatilitet och lågt beta-tal, alltså aktier som tenderat att inte svänga så mycket och som dessutom rört sig mindre än börsen över lag.
6. Hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?
Något alla utdelningsinvesterare bör fundera på är huruvida man vill fokusera på hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt.
Om du är i behov av pengarna i närtid så bör du fokusera på hög direktavkastning. Exempelvis pensionären som har en aktieportfölj där utdelningen utgör en inkomstförstärkning och därmed adderar en guldkant på tillvaron. Om du däremot har en lång placeringshorisont så kan det vara klokt att istället överväga en hög utdelningstillväxt. Här hittar vi ofta yngre bolag som har mer ogjort och därmed växer snabbare.
Inte sällan är utdelningsandelen låg, alltså snarare 30 % utdelningsandel än 70 %, men växer desto snabbare över tid eftersom vinsten växer snabbt. Det är nyttigt att påminna sig om att utdelningsandelen ju är en andel av vinsten och om vinsten stiger så stiger ju även utdelningen som ett brev på posten, givet oförändrad utdelningsandel. Ett bolag med låg utdelningsandel och hög utdelningstillväxt kan ju dessutom accelerera utdelningen över tid genom att även skruva upp utdelningsandelen i takt med att bolaget mognar.
7. Återinvestera utdelningen
Glöm inte bort att återinvestera utdelningen för att åtnjuta ränta på ränta-effekten över tid. Ratos gav ett fantastiskt talande exempel i sin årsredovisning 2011. Där skrev de att den som investerat 1000 kronor i bolaget vid börsintroduktionen 1954 hade sett sin investering stiga till 8,5 miljoner kronor. Men om man glömt bort att återinvestera utdelningen fick man blott nöja sig med 900 000 kronor.
Lycka till,
Nicklas