Vårdappar, nätapotek, veterinärappar, träningsappar, kostappar, sömnappar,
you name it. Healthtech är en miljardindustri och Sverige ligger i framkant.
Vi är ett friskt folk som kan mycket om hälsa, teknik och marknadsanpassning.
Som konsumenter är vi köpstarka men vi kräver god service – bra
grunder för en startup inom digital hälsobusiness.
Text: Anna Demert
Enligt EU-kommissionen fanns det cirka 300 000 hälsoappar på marknaden i slutet av 2018 och det publiceras i snitt 200 nya appar per dygn. 2025 kommer det finnas minst 650 000 stycken inom healthtech för både oss själva och våra husdjur. 2016 insåg Sveriges politiker vikten av att haka på healthtech-trenden när regeringen tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och landsting, tog beslutet att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på digitala hälsotjänster, ”Vision e-hälsa 2025”, bland annat för att göra den svenska vården mer välfungerande och jämlik inom hälsa och välfärd.
Efter de första lanseringarna skrevs en mängd varnande rapporter om att nätdoktorernas service och att patientsäkerheten inte var tillförlitliga. Men marknaden tyckte annat. Nu har även SKL och IVO, Inspektionen för vård och omsorg ändrat sig. Under hösten kom IVO ut med ”Iakttagelser i korthet 3/2019” med resultatet av en tillsyn där man granskat 13 vårdgivare som erbjuder digital vård inom primärvården. Slutsatsen blev att ”det finns förutsättningar för en patientsäker vård i digitala vårdtjänster”.
Trenden healthtech är glödhet
Investerarna är många och villiga att satsa på en god företagsidé. När Breakit och Carnegie Private Banking höll ett av sina frukostmöten i höstas tog man upp utvecklingen inom healthtech och vad investerarna ska titta på inom området.
Johannes Schildt, grundare av och vd på KRY International talade om vikten av att effektivisera primärvården eftersom det i den fysiska primärvårdens första instans, tar upp till sex veckor att träffa en läkare. Sverige och Polen är sämst på det här i hela Europa enligt analysföretaget Health Consumer Powerhouse. På samma morgonmöte var Sara Wimmercranz talare. Sara är grundare av Footway, och numera även investerare som driver riskkapitalbolaget Backing Minds. På morgonmötet talade hon också om att det finns flera utmaningar med att investera inom området, bland annat att problemen är globala, lösningarna ofta lokala och att hitta teknikbolag med skalbara lösningar för detta kan vara svårt.
Framgångstips
Magasinet Connoisseur har varit i kontakt med några av Sveriges främsta och hetaste health-
techentreprenörer som här delar med sig av sina framgångstips.
Varsågod!

Foto: DoktorSE
MARTIN LINDMAN
Ålder: 45
Företag: Doktorse Nordic AB.
Affärsidé: Att effektivisera och skapa bättre tillgänglighet till svensk sjukvård genom att göra första vårdkontakten digital.
Omsättning och anställda: 2017; knappt 8 miljoner, 2018: 115
miljoner och 2019 cirka 300 miljoner. Av cirka 350 anställda är det 150 som arbetar med
den digitala vården.
Finansiärer: Oriola, Bonnier och privatpersoner.
Som ”åldrande” hockeyspelare i Djurgården, Färjestad, Timrå och Malmö samt hockeyproffs i Tyskland i sju år var det dags att tänka på framtidens nästa steg. För Martin Lindman blev det IFU-utbildning på Handelshögskolan i Stockholm. Ekonomistudier och god kunskap om vårdsystemet genom bland annat sin pappa, som drivit vårdcentral och varit landstingsdirektör i Sörmland, startade Martin Lindman sin första vårdcentral i Strängnäs 2009.
Genom goda vänner kopplades han ihop med Svante Tegnér, entreprenör inom detaljhandeln som startade Bubbleroom – ett av Nordens snabbast växande e-handelsbolag inom mode. Det
inledande förutsättningslösa lunchmötet om hur en digitalisering av sjukvården skulle gå till ledde till att appen doktor.se lanserades 2017. Kombon med Svante Tegnér som marknadschef, med god uppfattning om den digitala marknaden och hur man ska tala med och nå ut till konsumenter och patienter, tillsammans med Martin, som system-driven ekonom och med den goda kännedom han hade inom vården, ledde till direkt succé. Idag laddar 3 000 nya patienter varje dag ned appen doktor.se så vårdbehovet hos svenskarna är stort.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Det är svårt att slå resan som vi är inne på just nu. Det är någonting i hästvägar. Vi bildade bolaget 2016 och drog igång 2017, då var det jag och en anställd till. Svante Tegnér jobbade inte som anställd just då även om han var med och grundade bolaget. Jag är övertygad om att kombon mellan mig och Svante Tegnér är själva framgångssagan – hans goda förståelse för individen och kunden och jag som förstår hur man ska paketera en vara eller tjänst till en affär inom vården. Än idag bollar vi allt även om jag är vd och har det övergripande ansvaret.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Ganska mycket. Den stora visionen är ju att vi vill vara svenskarnas självklara val. Vi är inne i en expansionsfas både när det gäller digitala och fysiska etableringar på vårdcentraler. Idag finns vi fysiskt i tre regioner, vår ambition är att vi ska finnas i 20 inom två års tid. Internationellt har vi ett stort avtal med Anicura, ett veterinärbolag i Europa som familjen Mars från USA äger. Vi släppte vår första app med djurvård i oktober 2019 där funktionen är den samma som för
doktor.se, där vi levererar tekniken och Anicura driver verksamheten. Så nu satsar vi stort på
internationell lansering under 2020.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Börja där du står och ha förståelse för att det krävs mycket arbete, men bli inte heller lamslagen av allt arbete. Ha en fot framför den andra. Driv idén framåt hela tiden och förstå vikten av att ”tajma” saker och ting. Ta hjälp
utifrån vid rätt tid, anställ vid rätt tid och ta in externt kapital vid rätt tid är också viktigt. Som entreprenör får man inte stirra sig blind på tjänsten eller produkten utan man måste förstå och se till helheten för att nå ut till marknaden. Det är viktigt att bygga något kvalitativt som funkar så att det inte blir en pappersprodukt. Förr eller senare ska tjänsten eller produkten testas live och då måste det funka till 100 procent.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Att tänka, leva och agera i nuet, då gör man som mest nytta.

Foto: Stefan Nilsson
JOHAN BERGENHEIM & GUSTAV HASSELGREN
Ålder: Johan Bergenheim, 45, Gustav Hasselgren, 38.
Företag: Apohem AB.
Affärsidé: Öppna dörren till ett hälsosammare liv.
Omsättning och anställda: Investeringsår 2017, omsättning
sex miljoner. 25 anställda.
Finansiärer: Axfood, Novax och Johan Bergenheim (grundare). Apohem är del av
Axel Johnson gruppen.
Apohem grundades som ett initiativ från Axel Johnson-ägda Axfood och Novax tillsammans med ett team av entreprenörer, Johan Bergenheim, Henrik Patzer och Kim Persson. Redan innan lanseringen av läkemedelsverksamheten kommit igång var det endast marknadschefen och delägaren Johan Bergenheim som var kvar av trion. Han har också fungerat som interims-vd innan Gustav Hasselgren tog över rollen som vd i mars 2019.
Johan Bergenheim är en Stockholmskille, utbildad till ekonom med marknadsföringsinriktning på Marknadsakademin vid Stockholms Universitet. Innan han startade företaget var
Johan medgrundare av e-handelsföretaget Lenson som han drev i tio år innan det såldes 2014. Mellan Lenson och Apohem tog han en två års time out då han passade på att leva sin dröm – hyrde ut lägenheten, åkte till Asien för att surfa i alla dess former, köpte ett sommarställe på Gotland, reste jorden runt och mötte sin sambo på Sri Lanka, som han numera har en dotter med.
Johan har svårt att identifiera sig som entreprenör men älskar att vara med i en startup och bygga
företag med sin breda kompetens och erfarenhet samt med öga för vad som kan förbättras. Servicemänniskan i honom ser det som sin plikt att
förbättra saker i kundupplevelsen.
Gustav Hasselgren är göteborgaren som är stockholmare sedan många år. Bor i Bromma med hustru och tre barn. Efter drygt tio år på Procter & Gamble, bland annat som Sverigechef, tog Gustav Hasselgren över som vd på Health and Sports Nutrition Group (Gymgrossisten och Bodystore) innan det var dags för Apohem. Han har ingen erfarenhet av startups tidigare men hans entreprenöriella attityd och arbetssätt passar bra in. Han är ödmjuk inför, och känner sig personligen mer levande och glad, över att få vara med och bygga ett företag från grunden.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Johan: Apohem är i sin linda och det viktigaste för oss är att vara en positiv kraft för ett hälsosammare liv. Den dagen vi känner att vi nått en plats där vi faktiskt påverkar våra kunder att leva så, då har vi skapat någonting framgångsrikt. Om vi samtidigt tagit en tydlig position på apoteksmarknaden så är det ännu bättre. Fram till dess gläds vi åt våra vardagliga framgångar, som när vi exempelvis rekryterat rätt medarbetare, eller när våra kunder ger oss positiv feedback.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Gustav: Vår ambition är att Sverige ska bli mer hälsosamt och nätapotek är rätt plattform för oss. Samtidigt är Apohem en del av Axel Johnson-gruppen med systerföretag som Willys, Hemköp, mat.se, Kicks, Åhléns, Skincity med flera. Det är klart att det finns spännande möjligheter på sikt.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Johan: Att våga! För den som har en bra idé handlar det om att våga ta steget, att kanske lämna en trygg arbets- eller livssituation. Som en nybliven entreprenör måste man våga lita på magkänslan även om det är tufft eller om företaget inte tar fart från start. Våga stanna kvar och ge inte upp även när det är motigt. Det tar tid att bygga företag och ibland är det just det som behövs – tid.
Har ni några speciella motton eller livsdeviser?
Johan: Engagemang. Inget motto kanske utan mer en livsdevis. Det är något jag alltid tänker på när motivationen tryter eller om jag inte ser resultat. Då lägger jag in en extra växel. Det går att applicera på allt; jobb, sport, relationer och återhämtning.

Foto: Carl Lemon
ESTELLE WESTLING & THÉRÈSE MANNHEIMER
Ålder: Estelle Westling, 34. Thérèse Mannheimer, 38.
Företag: Grace Health Sweden AB.
Affärsidé: Att erbjuda en digital kvinnoklinik för kvinnor på utvecklingsmarknader globalt.
Omsättning och anställda: Än så länge noll kronor i omsättning men Grace Health har tagit in 25 miljoner i externt kapital. Just nu fokuserar man inte på omsättning, fokus ligger på investerarnas tilltro till att man i företaget lägger tid på att bygga en högteknologisk tjänst för
kvinnor över hela världen. Tio anställda.
Finansiärer: Vostok New Ventures samt flera av Sveriges mest namnkunniga affärsänglar som exempelvis Eva Redhe, Sophia Bendz, Anna Ryott, Hampus Jakobsson och Erik Byrenius.
Estelle Westling är medgrundare och ordförande på Grace Health som startades 2017. Hon har en tidigare bakgrund som affärsbyggare på utvecklingsmarknader, exempelvis från Kinnevik’s köp- och säljsajt Tonaton i Ghana som hon startade och ledde 2013 till 2015. Hon är civilekonom från Handelshögskolan med MBA från Duke University.
Hon har alltid varit driftig – finns inte det jobb man vill ha så får man skapa det själv vare sig man är anställd eller egen företagare. Hon ser sig själv som en entreprenör med kapacitet att jobba med högt och lågt, från att montera ihop Ikea-stolar till att ta beslut kring en mångmiljonbudget. När det gäller hennes ledarskap försöker hon anpassa det till miljön och kontexten, men att alltid vara inlyssnande, motiverande och tydlig.
Thérèse Mannheimer är vd och medgrundare på Grace Health. Hon har över tio års erfarenhet av digital produktutveckling från roller som Head of RnD på Europas ledande hälsoapp Lifesum och partner/strateg på den globala designbyrån Doberman. Hon har tidigare medgrundat stiftelsen Albright och har en utbildning från Lunds universitet.
Tillsammans har de båda kunskap och erfarenhet att bygga användarcentriska digitala produkter och marknadsföra dem i skala på nya marknader. Med sin digitala kvinnoklinik vill de nå de 1,9 miljarder kvinnor i världens utvecklingsmarknader som har en egen mobiltelefon men saknar tillgång att förstå sin kropp.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Estelle: Att vi alltid sätter användarens behov och utmaningar i fokus. När man löser riktiga och viktiga problem finns alltid en affärsmöjlighet.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Estelle: Vi har 50 000 kvinnor från länder som Ghana och Indonesien till USA och Frankrike som har koll på sin kropp genom Grace Health. Just nu skalar vi upp och söker spännande partnerskap med företag och organisationer som ser värdet i att nå dessa kvinnor.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Estelle: Hitta en co-founder som kan sporra dig – en person med kompletterande kunskaper och erfarenheter, men med samma drivkraft och värderingar som du själv.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Estelle: Act on inspiration, immediately.

Foto: Privat
BJÖRN THORNGREN
Ålder: 43.
Företag: MEDS apotek AB.
Affärsidé: Bygga Sveriges favoritapotek online med en härligt hög servicenivå.
Omsättning och anställda: Företaget har ännu inte haft ett helt kalenderår på marknaden. I somras låg prognosen på årsbasis på över 100 miljoner. Cirka 50 anställda.
Finansiärer: Robin Ramm-Ericson och Gustaf Hagman, grundarna av Leo Vegas, Inbox Capital (familjen Wattin) och CNI. MEDS styrelseordförande Christian W Jansson och Måns Zelmerlöw.
Björn Thorngren har en bakgrund inom finans- och teknikföretag. Som en av få svenskar har han varit med och byggt upp en amerikansk så kallad unicorn, ett företag med miljarddollarvärdering, i ledningsposition. Nu utmanar Björn tillsammans med sitt unga team staten och kapitalet, det vill säga Apoteket AB och ICA-gruppen på den svenska apoteksmarknaden som idag omsätter 45 miljarder.
Den starkaste personliga drivkraften är att arbeta med något meningsfullt och göra skillnad. Då känns varje dag motiverande. Björn tycker att det är oerhört spännande att utmana en gammal monopolbransch och bygga en tjänst som verkligen förbättrar människors liv. Kan hända är det tävlingsmänniskan i honom som gillar utmaningen. Han har svårt att inte göra sitt bästa och är nyfiken på att se hur långt det går att nå i nästan allt. Med en storebror som sparringpartner under uppväxten fanns det alltid en morot för att försöka lite till vilket nog sitter kvar lite grann. Han tror att målmedvetenhet, stresstålighet och envishet en förutsättning för att trivas med entreprenörslivet, egenskaper som övas upp i tävlingsmoment. Annars är han inte ”född entreprenör”, även om farfar och morfar inspirerat. Farfar grundade en bank som 19-åring och morfar grundade lokala Rotaryklubben i entreprenörsmeckat Gnosjö 1954. Björn kommer ständigt på nya affärsidéer och försöker hitta bättre lösningar på olika vardagsproblem. Det finns inget egenvärde i att driva allt själv utan han gör det gärna tillsammans med investerare och kollegor. Viktigast är att det händer och att det blir stort.
Han är en livsnjutare både när det gäller jobb och privatliv. I jobbet älskar han utmaningen att nå högt ställda mål och privat njuter den familjekäre Björn av livet i Saltsjöbaden med sin hustru och deras tre barn och som den hängivna skidåkaren han är, är det väl ändå i backarna han trivs bäst. Eller?
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Utan tvekan att lyckas attrahera ett så fantastiskt team som med ett otroligt driv byggt vårt företag, från grunden fram till den högst rankade positionen bland apotekskunder som vi har idag.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Vi har enormt mycket kvar att göra i Sverige. Främst inom den digitala utvecklingen inom apotek. Men andra marknader öppnar gradvis upp sig och vi håller ett öga på dem.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Att tidigt bestämma sig om man är en livsstilsentreprenör eller imperiebyggare. Det är väldigt svårt att kombinera de två.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Man ångrar ofta saker som inte gjordes men väldigt sällan ett försök som gick snett. Så är inte nedåtsidan för stor är det en bra ide, att säga ja istället för nej.

Foto: First Vet
PER VICTOR
Ålder: 48.
Företag: FirstVet AB.
Affärsidé: Att underlätta livet med husdjur genom att göra
veterinärvård mer tillgänglig och kostnadseffektiv.
Omsättning och anställda: I nuläget är omsättningen drygt tre miljoner per månad med stark tillväxt. Cirka 35 heltidsanställda jobbar operationellt med bolaget. Utöver det är omkring 150
erfarna veterinärer knutna till bolaget.
Finansiärer: Ett antal oerhört duktiga änglar har varit med sedan starten. Utöver det har FirstVet tagit in kapital från vc-fonderna Creandum.
FirstVet grundades av företagets ordförande Per Victor tillsammans med David Prien, Joakim Widigs och Lars Martin Norviit med syftet att vara ett komplement till vanlig
fysisk veterinärvård som möjliggör för djurägare att få snabba svar från erfarna veterinärer genom ett enkelt videosamtal. Sedan lanseringen 2016 kontaktar 400 djurägare företaget varje dag för att få svar på djurets problem direkt eller för att få bättre koll på symtom och vårdbehov innan man besöker en fysisk veterinärklinik.
Per Victor har tidigare drivit investeringsbolaget Victor & Victor tillsammans med sin kusin Hans Victor och man var tidiga att haka på husdjurstrenden och investerade bland annat i Vetzoo. Tidigare har kusinerna även investerat i Marsblade (grundare), Pacemaker och Cake för att nämna några exempel. Numera driver kusinerna sina verksamheter var för sig. Per tycker själv han är duktig på att se systematiken i saker och att kombinera strategiskt tänkande i många abstraktionsnivåer med snabba beslut.
Han har studerat på både New York University och Uppsala Universitet där han tog en masterexamen i juridik och han var tidigare partner på advokatbyrån Cederquist. Han har näsa för affärer och fokus ligger på e-handel. Att bygga företag som förändrar något till det positivare, är det som han tycker är roligast. Som chef hoppas han att han upplevs som öppen, tydlig och han försöker alltid hitta en bra balans mellan ansvar och support som får folk att växa. Han växte upp med hund och har nu golden retrievern Marley som ofta syns i företagets reklam. Han älskar djur så FirstVet känns som en naturlig väg att gå.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
All entreprenöriell verksamhet bygger på genomförande. En bra idé måste genomföras på ett bra sätt. Jag skulle säga att vår största entreprenöriella framgång är att vi har lyckats rekrytera ett fantastiskt team av människor som brinner för det vi gör och tillsammans med vilka vi bygger FirstVet.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
I Sverige fokuserar vi på att ständigt förbättra vårt erbjudande och göra det tillgängligt för ännu fler djurägare. Internationellt jobbar vi hårt med att etablera tjänsten på nya marknader, nu närmast på fler europeiska marknader. Redan nu finns vi i hela Norden och i Storbritannien.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Hitta något som du brinner för och hitta människor som du litar på som vill göra det tillsammans med dig. Du kommer att äta, dricka, andas och drömma om den här verksamheten dygnet runt under många år. Se till att det är något som är viktigt för dig så kommer du göra ett bättre jobb och också ha energin och kraften att ta dig igenom de utmaningar som ofelbart kommer att uppstå längs vägen.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Att vara ödmjuk och eftertänksam i interaktionen med andra människor och att tänka på att det alltid finns mer än ett perspektiv på saker. Det finns alltid nya saker att lära sig.

Foto: Apotea
PÄR SVÄRDSON
Ålder: 50.
Företag: Apotea AB.
Affärsidé: Att sälja läkemedel via nätet med snabba leveranser och med målet att bli Sveriges största apotek.
Omsättning och anställda: 2,7 miljarder 2019. 650 anställda.
Finansiärer: Huvudägare är Laulima, Alecta och Creades. Apotea har vuxit utan att ta in externt kapital.
Pär Svärdson är en riktig entreprenör och företagsbyggare. Han är både utbildad civilekonom och civilingenjör. Bra byggstenar för att bygga framgångssagor. På 90-talet skapade han e-bokhandeln Adlibris vilket blev en ekonomisk framgång. Efter att ha sålt företaget började han istället att bygga nätapoteket Apotea. Pär är känd för att vara operativ som vd, en frispråkig och synlig ledare med ett stort hjärta och engagemang när det kommer till sociala frågor, integration, natur och klimat. 2017 tilldelades han Albert Bonniers pris som Årets företagare, ett av svenskt näringsliv tyngsta priser. Nästa mål är att göra Apotea till Sveriges mest hållbara företag och två steg på vägen har varit att införa en miljözon i anslutning till lagret i Morgongåva där endast fordon med miljöklassen Euro 6 släpps in samt att utmana leverantörerna att ta bort onödiga plastförpackningar.
Det var i slutet av november 2011 som Pär och fem kollegor från Adlibris-tiden köpte majoriteten i dåvarande Familjeapoteket av Sjätte AP-fonden. I september 2019 redovisade företaget ett
försäljningsrekord på över en kvarts miljard under en månad. En ökning med 46 procent mot september 2018. Som chef ser han sig själv som en engagerad idéspruta, en chef som kräver mycket och som kan vara hopplöst intresserad av detaljer. Det som driver honom är att han tycker det är roligt samt glädjen över att få bygga något han är stolt över.
Tvåbarnspappan från Stockholm startade sitt första aktiebolag Svärdson Management Capital som 14-åring efter att hans mindre lyckade affärer att sälja kaniner och guppies hemma i garaget gick i kras. På fritiden är det sjön som gäller. Dagen efter försäljningen av Adlibris beställde han en Ancona 400, en dröm som gick i uppfyllelse. Fritids- och kappseglaren har bland annat vunnit SM-guld 2014 i FARR 30-klassen och 2019 i Fareast 28R-klassen, något som också kräver goda ledar- och samarbetsegenskaper. En annan dröm Pär Svärdson har är att få vara med ombord och vinna VM.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Att på kort tid blivit Sveriges ledande apoteksaktör på nätet, på en marknad med väldigt stora aktörer.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Vi vill fortsätta bygga en ännu bättre verksamhet som vi känner oss stolta över. Vi ska bli Sveriges hållbaraste företag.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Kom igång och kör, jobba hårt. En dålig idé som blir av är bättre än en bra idé som inte blir av. Bygg något du kan känna dig stolt över och precis som med idrott så behöver man träna för att bli bra. Var inte rädd för att rådfråga andra och be om hjälp.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Jag vill göra bra saker som jag kan stå för och kan berätta för mamma om.

Foto: Dynamic Code
ANNE KIHLGREN
Ålder: 55.
Företag: Dynamic Code AB.
Affärsidé: Att omsätta den senaste forskningen inom vården till interaktiva healthtech-lösningar online som hjälper konsumenten att bli tryggare, kunnigare och mer delaktig i en bättre hälso- och sjukvård.
Omsättning och anställda: Cirka 25 miljoner och 25 personer i slutet av 2019.
Finansiärer: Grundarna i bolaget, Backing Minds AB, privata investerare samt crowdfunding via Pepins.
Anne Kihlgren är grundare och vd på Dynamic Code. Hon är biokemist i botten med en forskarutbildning från Linköpings universitet och har tidigare arbetat på nuvarande Nationellt forensiskt centrum (NFC) där hon var med och utvecklade dna-teknik för bevisvärdering i brottsutredningar.
Resan från anställd till grundare och vd har varit inspirerande. Ibland har det varit tufft men mest kul och oerhört meningsfullt. Som person och ledare är hon envis och engagerad. Och hon brinner för sin sak och sitt arbete inom företaget. Att kunna göra saker på ett bättre sätt och hitta nya vägar är utmaningar hon går igång på. I botten är det dna-teknikens möjligheter att göra saker bättre på ett nytt vis som alltid funnits som en stark drivkraft. Anne har alltid velat söka sanningen.
Vad är er största entreprenöriella framgång anser du?
Vi har utvecklat en interaktiv healthtech-lösning som vi sedan 2011 använder för meningsfulla hälso- och diagnostester baserade på dna-teknik där vi använder tekniken för att detektera bakterier, virus och svampar som kan orsaka infektioner. Testerna erbjuds i en egen digital plattform och vi har tagit fram ett koncept som håller på att revolutionera medicinsk provtagning och diagnostester. I förlängningen motverkar detta komplikationer och antibiotikaresistens. Vi erbjuder helt enkelt precisionsmedicin inom primärvården.
Vad har ni på gång framöver i Sverige och världen?
Vi drar nytta av den senaste forskningen och samarbetar med ledande forskare och
specialister i allt utvecklingsarbete inom våra områden. Därmed bidrar vi kontinuerligt med förbättrade, eller helt nya, diagnostiska verktyg för en mer exakt vård och behandling. Vi kommer snart lansera ett test för halsfluss och ett för urinvägsinfektion (UVI) hos kvinnor, senare kommer även ett UVI-test för män.
Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer eller de som har en bra idé och vill göra en startup?
Se till att ha bra och modiga medarbetare som vill skapa och förändra världen till det bättre.
Har du något speciellt motto eller livsdevis?
Skaffa vetskap och få kontroll!