Brittisk handgjord design möter italiensk stil och fantasi

Brittisk handgjord design möter italiensk stil och fantasi i den senaste kollektionen i det väletablerade samarbetet mellan designhuset Cole & Son och Fornasetti, den italienska ateljén känd för sin design och inredning. Samarbetet visar en nyfikenhet som än en gång omvandlats till enastående tapeter. Naturens frukter, i alla dess former, gör en fantasiresa i inredningsvärlden. Naturbilder med motiv som spänner från snäckor till grönskande prakt. Unika varelser och himlavalvet självt samverkar när hantverkare från båda husen skapar unik magi tillsammans. Ändlös kreativitet och tidlös grafisk estetik gör varje design till ett självklart verk i Senza Tempo.

I Soli, en av portföljens klassiker, får solen huvudrollen i Fornasettis uppvisning av naturliga former och den är ett av de centrala motiven i ateljéns visuella universum. Denna förkärlek grundades på 1940-talet, då Piero Fornasetti designade almanackor med rymdtema på uppdrag av Gio Ponti att använda som gåvor vid jul. Stjärnan finns i flera variationer i Fornasettis universum, från textil till porslin, accessoarer och möbler.

Ramo di Ortensia ingår också i kollektionen Senza Tempo II, där designen ”Ortensie” är inspirerad av de frodiga hortensiabuskarna som växer i trädgården runt Fornasettis villa i Milano. Piero Fornasetti skapade den här designen på 50-talet och använde den i flera bord och brickor. Idén att använda hortensiablad föddes hos Piero tack vare hans son, Barnaba. När han var tre år gammal gav han sin pappa en present från trädgården – ett hortensiablad med en liten tusensköna balanserande på toppen. Designen fångar buskens fylliga, sagolika form och dess förföriska doft av sommar.

Frukt har haft en framstående plats i Piero Fornasettis teman och designer sedan 1940-talet och återfinns på flera föremål i ateljén. I Frutta e Geometrico blir varje enskild bild en källa till inspiration, en startpunkt för oändlig variation. Det här är den centrala principen för större delen av hans arbete. De tydliga grafiska linjerna genomsyrar denna fängslande tapet med Fornasettis omisskännliga stil och fängslande tidlöshet. Den illusionistiska effekten förstärker kontrasten mellan en rigorös geometrisk bas och de organiska formerna som återfinns i naturens frukter. Varje enskild färgväg i Frutto e Geometrico erbjuder en variation på den unika kombinationen av struktur och organisk rörelse.