En investering som ger låg avkastning i förhållande till risk är ingen bra investering. Det gäller också när du väljer hållbara alternativ för dina placeringar. Och enligt vår expert Esbjörn Lundevall talar mycket nu för att det är inom hållbarhet som de största affärsmöjligheterna finns.
Att lyckas skapa en miljömässigt och socialt hållbar värld är i dag en central utmaning för mänskligheten. Men med utmaningar följer också möjligheter och utvecklingen på hållbarhetsfronten har varit – och kommer fortsatt att vara – intensiv.
– Det handlar om den största omställningen sedan industrialiseringen, som kommer att kräva enorma investeringar för samhället. Det innebär, i sin tur, fantastiska möjligheter för både företag och investerare, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg inom Private Banking på SEB.
Hållbara investeringar handlar alltså inte bara om en vilja att bidra till något gott – också ur ett rent strategiskt perspektiv kan det vara klokt att satsa på företag som tar socialt och miljömässigt ansvar.
– Många som investerar hållbart gör det med hjärtat. Men intresset växer nu brett, då allt fler inser vilken potential som faktiskt finns här, säger Lundevall.
Riskerna kan vara lägre för hållbara alternativ
Esbjörn Lundevall bedömer inte att riskerna generellt sett skulle vara högre för hållbara investeringar än för andra typer av aktieinvesteringar.
– Visst kan det finnas en risk om man absolut vill ha exponering mot en viss sektor, till exempel batteriteknik, och ignorerar experternas värderingar. När många investerare gör så samtidigt kan en bubbla uppstå.
Han fortsätter:
– Om man vänder på perspektivet finns det både stora och underskattade risker med att investera i sådant som ger bra avkastning idag, men som har sjunkande acceptans bland människor och som kan komma att regleras politiskt. Till exempel olja och kol. Där kan det hända att man blir sittande med en så kallad stranded asset, som snabbt tappar sitt värde.
Lundevall menar också att hållbara investeringar kan få lite extra skjuts i en stundande lågkonjunktur, då det kan bli aktuellt med gröna stimulanspaket från regeringar världen över.
Tiotusenkronorsfrågan – vad satsa på?
I den stora omställning som pågår blir givetvis tiotusenkronorsfrågan vad man som aktieinvesterare ska satsa på. Vad säger Lundevall?
– Det är svårt för vem som helst att navigera i det här och till exempel veta vilka tekniker som kommer att bli störst. Men det finns några förhållningssätt som man kan ha med sig. För det första är det viktigt att välja bolag som omfamnar utvecklingen, snarare än bolag som ser den som ett hot. För det andra är det i perioder av snabb förändring extra viktigt att följa marknaden och vara aktiv på den. För det tredje är den gamla sanningen ”lägg inte alla ägg i samma korg” mer aktuell än någonsin.