En ändrad syn på pengars värde och en yngre generations förmåga att hantera stora summor. Det är några av många frågor att ta ställning till när en generation ska göras redo att ta emot en äldre generations förmögenhet. ”Planera tidigt, se över dina val ofta och involvera barnen”, tipsar vår expert.
Länge var det prioriterat att säkra så mycket kapital som möjligt till kommande generationer. Men de senaste tio åren har det skett en förändring som också påverkat hur pengar ska hanteras med tanke på en yngre generation.
– Jag träffar många unga entreprenörer som genererat stora värden och funderar på om deras barn alls ska få något kapital. De tänker att pengarna minskar barnens inneboende drivkraft eller skapar en livsstil som de inte mår bra av och vill att barnen ska få bygga upp sitt eget liv. Istället funderar de på hur de kan använda sitt kapital till att bidra i samhället.
Det säger Johanna Zenk Palmborg, chef för Family Office, Private Banking inom SEB. Hon möter ofta familjer där de här frågorna behöver hanteras. Och det är en god idé att planera tidigt, säger hon, för att slippa oro och stress. Ska pengarna föras över till barnen måste föräldrarna ta ställning till om och när de är mogna att hantera en större förmögenhet. Enligt lag får barnen tillgång till sitt kapital på sin 18-årsdag, men är alla redo för det i den åldern?

Johanna Zenk Palmborg, chef för Family Office, Private Banking inom SEB.
– Det är sällan barnen ser pengarna som en belastning, det hör liksom åldern till, utan oron finns hos föräldrarna. Medan barnen är små vet man ju inte hur mogna de är den dag de blir myndiga. Därför kan det vara bra att till exempel skapa sig själv utrymme genom att senarelägga överföringen av förmögenheten till barnen, säger Johanna Zenk Palmborg.
Pengar som överlåtits till barnen går inte att ta tillbaka, påpekar hon. Men genom att upprätta ett gåvobrev kan föräldrarna sätta gåvan under förvaltning och därmed bestämma vid vilken ålder barnen ska få tillgång till kapitalet.
– Med ett gåvobrev kan föräldrarna dessutom ange att gåvan ska utgöra barnets enskilda egendom, vilket kan få betydelse om barnet i framtiden skulle genomgå en skilsmässa* , säger Johanna Zenk Palmborg.
En större förmögenhet innebär också mjukare frågor vid sidan av de juridiska, som är nog så viktiga att ha en plan kring. Ska man som förälder skydda barnen från den uppmärksamhet en förmögenhet kan föra med sig, eller involvera dem i ansvaret som det kan innebära?
– Alla tänker olika. Jag skulle råda föräldrarna att låta barnen vara med på möten med exempelvis banken och lära sig hur diskussionerna går, när de är mogna för det. Från omkring 15 års ålder i alla fall. När de sedan hanterar sitt kapital har de redan varit med och pratat om investeringar, riskspridning och så vidare och har större förståelse för vad pengarna innebär.
* I ett äktenskap är huvudregeln att all egendom är giftorätts – gods vars nettovärde delas lika mellan makarna vid en skilsmässa, om man inte kan visa att egendom är enskild. Enskild egendom ingår inte i bodelning. Egendom kan ha blivit enskild genom till exempel villkor i gåvobrev eller testamente eller att makarna tillsammans har upprättat ett äktenskapsförord.
Att resonera med föräldrar om planering – en för framtida generationer och slussa in barnen i den ekonomiska världen är en viktig del i Private Bankings arbete. Vi råder på löpande basis våra kunder i frågor kring allt från grundläggande juridik som testamenten och gåvobrev, till hur en yngre generation kan involveras och utbildas för att hantera stora kapital.
Vill du veta mer? Kontakta oss gärna på 0771-62 52 01 eller läs mer på seb.se/privatebanking