I USA noterade det breda indexet S&P 500 nyligen en ny rekordnivå blott 129 dagar efter inledningen av coronakraschen den 19 februari. Nedgången höll i sig i 18 dagar i Sverige och 23 dagar i USA om än den var den snabbaste nedgången i världshistorien. Återhämtningen har därefter varit kraftfull och bjudit på en uppgång över 50% på några få månader.
Techsektorn har gynnats
Techsektorn har blivit en relativ vinnare under pandemin och det glada 80-talets oljebolag har som bekant förbytts till digitala ettor och nollor. Microsofts VD Sataya Nadella sa i sitt VD-ord i våras att de sett ett digitalt språng på några få månader som under vanliga omständigheter rimligtvis skulle ta närmare två år.
Under samma period har vi sett Apple bli världens högst värderade börsbolag i termer av börsvärde när de inte bara passerade oljebolaget Saudi Aramco utan även som första amerikanska bolag passerade ett börsvärde på 2 000 miljarder dollar eller Stockholmsbörsen två gånger om.
Börsrallyt sedan bottennoteringen i mars är över 50% och en fjärdedel av uppgången är hänförlig till de fem största techbolagen, alltså Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) och Facebook.
Techsektorn är överlägset störst på amerikanska börsen
S&P 500 består av elva olika sektorindex där techsektorn är överlägset störst med och utgör en vikt på 27,5%. Det innebär att denna sektor nästan är dubbelt så stor som sektortvåan hälsovård, om man unnar sig lite förlåtande överslagsräkning. Annorlunda uttryckt kan man säga att sektorn är större än de sex minsta sektorerna tillsammans.
Här är det många som muttrar över värderingen på teknikbolagen, men då ska vi komma ihåg att svenska OMXS30 består av ungefär 50% bank och verkstad. Bland våra fyra storbanker är det blott en enda som gett en positiv totalavkastning de senaste fem åren. En aningen skavande fakta är dock att de fem största bolagen utgör över 20% av det samlade värdet på hela S&P 500. Men å andra sidan så sa jag ju nyss att bank och verkstad i Sverige utgör 50% så vad är skillnaden? Frågan är väl om det är teknikbolag eller bank och verkstad som har de ljusaste framtidsutsikterna.
I sammanhanget kan det vara värt att notera att millenials är den största befolkningsgruppen i USA som tillika är världens största ekonomi och kapitalmarknad. Amerikansk BNP utgörs till två tredjedelar av konsumtion och den därmed största konsumtionsgruppen älskar digitala varumärken och graviterar i stor utsträckning mot techbolag i sina investeringar enligt Nasdaq.
Betyder det här att exempelvis bank är helt ute i frysboxen? Nej, det kan man faktiskt inte säga. Om vi istället blickar mot de fintechbolag som är verksamma inom digitala/mobila betalningar med ett större teknikinnehåll så ser vi en helt annan bild målas upp:
Paypal +407%
Mastercard +252%
Worldline +231%
VISA +180%
Adyen +176 % (2 år)
Square +508% (3 år)
Sammanfattningsvis kan nog sägas att coronapandemin skapat ett enormt digitalt språng som påskyndat utvecklingen och den totala adresserbara marknaden för många techbolag. Framtiden lär vara mer digital, inte mindre. Däremot sker digitaliseringen överallt och det är nyttigt att komma ihåg att det finns en rik flora dito utanför akronymen FAANG. Utöver denna sektor så får vi hoppas på en bredare återhämtning på börsen från mer klassisk industri, det kan driva börsen framåt.