I Shakespeares kända drama är huvudpersonen den skandinaviske prinsen Hamlet. Hans pappa kungen mördas av farbrodern. Hamlet funderar i detta sammanhang på ”Att vara eller inte vara (död)”. Sedan i pjäsen, efter långa intriger, dör närmast alla medverkande.
Så är det tyvärr även med många av Sveriges och världens fiskar. Omkring 200 000 ton fiskar dödas varje år BARA i det svenska yrkesfisket. Det motsvarar flera miljarder fiskindivider. Dessa fiskar får inte som Hamlet först fundera på om de ska dö eller inte. Det bara blir så.
Kontrastera detta mot Sveriges ledande delikatessfiskodling – Arctic Roe of Scandinavia AB i småländska Strömsnäsbruk. Här produceras världens mest exklusiva livsmedel, störrom eller Black Caviar. Det småländska nischföretaget har som affärsidé att vara hållbara, lokala och agera med fiskarnas och konsumenternas bästa i sinnet. Hur är det möjligt?
Jo, hos Arctic Roe dödas nämligen inga fiskar utan de svarta romkornen mjölkas försiktigt fram ur varje enskild fisk en gång vartannat år. Och därefter lever fisken vidare i lugn och ro i ett decennium eller mer med kaviarskördning med två års mellanrum. Vidare bor störhonorna i Småland inte i en älv eller i en sjö utomhus utan inomhus i stora tankar på 3:e våningen av ett gammalt pappersbruk. Detta ger en annorlunda affärsmodell som kännetecknas av hållbarhet, överblickbarhet, individuppföljning och minimalt fotavtryck i miljön.
Metoden är arbetsintensiv. Varje fiskhona följs över tiden och förses med ett chip som avläses med en läsare stor som en traditionell tändsticksask. En ultraljudsapparat används därefter, precis samma sensor som begagnas på förlossningsavdelningarna där våra barn föds fram. Via ultraljudsscanningen framgår hur romen i fisken gradvis mognar. Ett par månader före skördetillfället, eller mjölkningen, placeras de aktuella fiskhonorna om i bassänger med kallt vatten, 8 – 10 grader. Det är samma vattentemperatur som råder vintertid i naturen. Fiskarna blir då lugna och går i idé, de minskar sitt ätande och lever på sina fettdepåer. Därmed renas fisken från överflödigt fett som försvårar mjölkningen av kaviar. Vidare blir romen mer ren och smakfull efter att ha legat i kallt vatten en period. När det är dags höjs temperaturen i vattnet vilket får fiskarna att bli mer aktiva. Det underlättar då för fiskskötarna att mjölka ur romkornen utan att skada fisken. Att mjölka ut romkornen utan att fiskens liv går till spillo kräver en stor resursinsats per fiskindivid. Efter ett decennium har fiskhonan vanligen givit en total kaviarskörd som motsvarar honans vikt vid första skördetillfället. Slaktas honan blir det en skörd en gång och totalt är det då kring 10% av fiskens vikt som blir till kaviar.
Specialerbjudande till Connoisseurs Medlemmar –
Nästan Dubbelt för Hälften
Arctic Roes småländska svarta kaviar kostar i konsumentledet vanligen kring 15 000 – 20 000 kr/kg. I detta fall erbjuds Connoisseurs medlemmar att köpa småländsk kaviar direkt från företaget till 10 080 kr/kg inklusive 12% moms (9 000 kr/kg ex moms).
Transport Transport med Schenker/UPS kostar 350 kr – 500 kr per sändning inklusive moms. För den som beställer minst 250 g kaviar är transporten kostnadsfri. I andra fall faktureras den (om inte i Storstockholm). Beställningsinstruktion och leveranstider Hållbarhet Betalningstid Gäller så länge lagret räcker!
Kaviaren kan komma att levereras av Arctic Roes egna medarbetare om kunden finns i Storstockholms-området. För kunder utanför denna region handlar det vanligen om leverans med UPS eller Schenker i speciell kyllåda i frigolit som håller temperaturen på fastställd nivå.
Vid beställning, mejla till info@arcticroe.com, ring 0708 855 504 (Torbjörn Ranta) och överenskom om önskad tidpunkt för leverans. Inom kort öppnar en webbutik upp som nås via www.arcticroe.com eller www.arcticroe.shop. Schenker/UPS levererar i Syd- och Mellansverige dagen efter. I norra delarna av landet kan det ta två dagar. Beställaren måste vara på plats och ta emot kaviaren av transportören eller hämta på utlämningsplats (vanligen kiosk eller affärsbutik).
Kaviarn har bäst-före-datum om 4 månader från produktionsdagen givet att den lagras i kylskåpet i högst +4 grader. Kaviar som nu erbjuds är producerad i december 2021 och håller följaktligen fram till april utan problem.
Sedvanlig faktura följer med 30 dagars betalningstid.
Arctic Roes hållbara affärsidé i ett nötskal – Att tillverka världens mest exklusiva livsmedel i enlighet med världens mest krävande regelverk, det svenska.
Detta är ingen tragedi à la Shakespeare. Hamlet funderade om han skulle eller inte skulle dö. Hos Arctic Roe är det inget att fundera på. Livet går alltid vidare.
Vid beställning, mejla till info@arcticroe.com eller ring 0708 855 504 (Torbjörn Ranta).