Att göra en omelett utan att knäcka ägg

Många saker i världen skaver medan andra är helt jämna och glatta och glider ner utan problem. Nej, vi talar in om en polariserad omvärld där ena sidan av samhället är för t ex åsiktsfrihet medan den andra halvan anser att åsikter måste tuktas så att inte en ung generation får i sig omstörtande taggiga teorier som kan utvecklas till extremism.

Vi talar nämligen om mat. Riktigt lyxiga maträtter ska vara välsmakande, näringsriktiga, vackra och inspirerande.  Sedan bör anrättningarna också vara miljövänliga och djuretiskt hållbara. Åtminstone om vi pratar om sådana som baseras på animaliskt protein. Grönsaker anses ju inte vara lika känsliga, känslosamma och inkännande som våra vänner djuren. Vi talar inte heller om människan här för kannibalism är lyckligtvis inte vanligt förekommande.

Låt oss sedan fundera över livets början för oss människor. De flesta av oss har blivit eller kommer få förmånen att bli föräldrar. När fostret i livmodern utvecklas får det sin näring via moderns moderkaka och navelsträng. I samband med födseln släpper det då utvecklade barnet kontakten med moderkakan och navelsträng när den senare klipps av. Barnet är nu ute i den nya världen och kan börja utvecklas till en unik individ.

Hela detta resonemang kan appliceras på lyxprodukten svart kaviar eller störrom. Varje romkorn är potentiellt en ny liten fiskbaby. Det krävs dock en befruktning på sjöbotten när en hanfisk förenar sin mjölke med fiskhonans rom.

Om vi nu, med läsarnas tillåtelse, polariserar kaviarvärlden, kan vi se två olika kaviarprodukter. Å ena sidan finns den traditionella kaviaren från slaktad fisk. De romkornen är ”aborterade” och ligger vid slakttillfället i romsäcken och har ett par månader kvar till full mognad. Det krävs jobb och ett fiskliv att frigöra dessa små romkorn från romsäcken. Och eftersom de inte är fullt mogna är även de, liksom människofostret i mitten av graviditeten, täckta av en form av ”moderkaka” som förser rommen med näring. Störfiskens ”moderkaka” syns på bilden härintill i ett elektroniskt mikroskop och ter sig som ett ”månlandskap”. Det syns dock inte i kaviarburken. Men den skrovliga ytan är lite utmanande livsmedelstekniskt då bakterier lätt kan fastna i månlandskapet. Detta påverkar hållbarheten på den slutliga kaviaren som inte blir särskilt lång om inte konserveringsmedel begagnas.

Copyright Angela Köhler AWI / AKAZIE

Jämför med den andra bilden som utvisar ett kaviarkorn från en levandeskördad störfisk. ”Graviditeten” är då fullgången och romkornen mjuka och redo att åka ut i vattnet för att där kunna bli befruktade. Därvid har ”moderkakan” släppt precis som hos det mänskliga fostret, babyn, som just ska födas.

Ytan på det levandeskördade romkornet är glatt, jämn och skinande. Det medför att smuts och bakterier har mycket svårt att få fäste och hållbarheten på kaviaren blir ”lång” utan någon som helst tillsats av konserveringsmedel. Smakegenskaperna tenderar också att vara mer utvecklade.  Och viktigast – fisken fortsätter leva vidare i många år.

Slutligen, om vi funderar över djuretik, hållbarhet och miljöaspekter: Vilken typ av kaviar känns rätt att konsumera? Det är nog inte mycket att fundera över.

Bli en hållbar kaviarkonsument – beställ inomhusodlad och levandeskördad störrom från Sveriges ende kaviarproducent – småländska Arctic roe of Scandinavia. 

Som medlem i Connoisseur Club kan du ta del av ett mycket fint erbjudande – du kan köpa småländsk kaviar till fabrikspriset.

Specialerbjudande till Connoisseurs medlemmar
Arctic Roes småländska svarta kaviar kostar i bolagets webbutik (www.arcticroe.se)  kring 25 000 kr/kg. I detta fall erbjuds Connoisseurs medlemmar att köpa småländsk kaviar direkt från företaget till halva priset.

Det finns tre olika sorter att välja på, Arctic Tradition, Arctic Silk och Arctic Pearl. Skillnaden är till största delen texturen, där Tradition är lite fastare, Silk i sin tur lite mjukare. Pearl påminner om Silk men innehåller något ”pärliga” eller knottriga romkorn som ger en lite annorlunda smak-kick. Samtliga tre sorter är fyllda av goda smaker, men priserna skiljer sig något dem emellan.

Förpackningsalternativ

Transport
Kaviaren kan komma att levereras av Arctic Roes egna medarbetare om kunden finns i Storstockholms-området. För kunder utanför denna region handlar det vanligen om leverans med Schenker i speciell kyllåda i frigolit som håller temperaturen på fastställd nivå.

Transport med Schenker kostar beroende på avstånd och beställd mängd till 100 kr – 200 kr per sändning inklusive moms.

För den som beställer minst 250 g kaviar är transporten kostnadsfri. I andra fall faktureras den (om inte med egen transport i Storstockholm).

Beställningsinstruktion och leveranstider
Vid beställning, mejla till info@arcticroe.com, ring 0708855504 (Torbjörn Ranta) och överenskom om önskad tidpunkt för leverans. Schenker levererar i Syd- och Mellansverige dagen efter. I norra delarna av landet kan det ta två dagar. Beställaren måste vara på plats och ta emot kaviaren av transportören eller hämta på utlämningsställe (vanligen kiosk eller affärsbutik).

Hållbarhet
Kaviarn har bäst-före-datum om 6 månader från produktionsdagen givet att den lagras i kylskåpet i högst +4 grader. Kaviar som nu erbjuds är producerad senhösten 2023 och håller följaktligen till långt fram på våren 2024 utan problem.

Betalningstid
Sedvanlig faktura följer med 30 dagars betalningstid.

Gäller så länge lagret räcker!