Många saker i världen skaver medan andra är helt jämna och glatta och glider ner utan problem. Nej, vi talar in om en polariserad omvärld där ena sidan av samhället är för t ex åsiktsfrihet medan den andra halvan anser att åsikter måste tuktas så att inte en ung generation får i sig omstörtande taggiga teorier som kan utvecklas till extremism.
Vi talar nämligen om mat. Riktigt lyxiga maträtter ska vara välsmakande, näringsrika, vackra och inspirerande. Sedan bör anrättningarna också vara miljövänliga och djuretiskt hållbara. Åtminstone om vi pratar om sådana som baseras på animaliskt protein. Grönsaker anses ju inte vara lika känsliga, känslosamma och inkännande som våra vänner djuren. Vi talar inte heller om människan här för kannibalism är lyckligtvis inte vanligt förekommande.
Låt oss sedan fundera över livets början för oss människor. De flesta av oss har blivit eller kommer få förmånen att bli föräldrar. När fostret i livmodern utvecklas får det sin näring via moderns moderkaka och navelsträng. I samband med födseln släpper det då utvecklade barnet kontakten med moderkakan och navelsträng när den senare klipps av. Barnet är nu ute i den nya världen och kan börja utvecklas till en unik individ.
Hela detta resonemang kan appliceras på lyxprodukten svart kaviar eller störrom. Varje romkorn är potentiellt en ny liten fiskbaby. Det krävs dock en befruktning på sjöbotten när en hanfisk förenar sin mjölke med fiskhonans rom.
Om vi nu, med läsarnas tillåtelse, polariserar kaviarvärlden, kan vi se två olika kaviarprodukter. Å ena sidan finns den traditionella kaviaren från slaktad fisk. De romkornen är ”aborterade” och ligger vid slakttillfället i romsäcken och har ett par månader kvar till full mognad. Det krävs jobb och ett fiskliv att frigöra dessa små romkorn från romsäcken. Och eftersom de inte är fullt mogna är även de, liksom människofostret i mitten av graviditeten, täckta av en form av ”moderkaka” som förser rommen med näring. Störfiskens ”moderkaka” syns på bilden nedan i ett elektroniskt mikroskop och ter sig som ett ”månlandskap”. Det syns dock inte i kaviarburken. Men den skrovliga ytan är lite utmanande livsmedelstekniskt då bakterier lätt kan fastna i månlandskapet. Detta påverkar hållbarheten på den slutliga kaviaren som inte blir särskilt lång om inte konserveringsmedel begagnas.
Jämför med den andra bilden som utvisar ett kaviarkorn från en levandeskördad störfisk. ”Graviditeten” är då fullgången och romkornen mjuka och redo att åka ut i vattnet för att där kunna bli befruktade. Därvid har ”moderkakan” släppt precis som hos det mänskliga fostret, babyn, som just ska födas.
Ytan på det levandeskördade romkornet är glatt, jämn och skinande. Det medför att smuts och bakterier har mycket svårt att få fäste och hållbarheten på kaviaren blir ”lång” utan någon som helst tillsats av konserveringsmedel. Smakegenskaperna tenderar också att vara mer utvecklade. Och viktigast – fisken fortsätter leva vidare i många år.
Slutligen, om vi funderar över djuretik, hållbarhet och miljöaspekter: Vilken typ av kaviar känns rätt att konsumera? Det är nog inte mycket att fundera över. Det gjorde inte världens mest framstående forskare och vetenskapsmän, Nobelpristagarna, den 10 december förra året. De, Kungafamiljen och ca 1 350 övriga hedersgäster åt då den småländska störrommen till förrätt på Nobelmiddagen i Stadshuset.
Bli en hållbar kaviarkonsument – beställ inomhusodlad och levandeskördad störrom från Sveriges ende kaviarproducent – småländska Arctic roe of Scandinavia. Låt gästerna på studentmottagningen eller midsommarfesten njuta av Arctic Pearl-kaviar liksom gästerna i Stadshuset på Nobelmiddagen.
Som medlem i Connoisseur kan du ta del av ett mycket fint erbjudande – du kan köpa småländsk kaviar till fabrikspriset.
Specialerbjudande till Connoisseurs medlemmar
Arctic Roes småländska svarta kaviar kostar i bolagets webbutik (www.arcticroe.se) kring 25 000 kr/kg. I detta fall erbjuds Connoisseurs medlemmar att köpa småländsk kaviar direkt från företaget till halva priset. Erbjudandet omfattar två av Arctic roes tre kaviarsorter, Arctic Pearl och Arctic Tradition. Bägge är ytterst smakfulla. Skillnaden ligger primärt i texturupplevelsen där Arctic Pearl vanligen har en lite knottrigare textur medan Artic Tradition är mer mjuk och krämig. Arctic Pearl är den som serverades på Nobelmiddagen i december 2023. Ett köp av bägge sorterna kan göra en provsmakning mer intressant.
Förpackningsalternativ
-
Arctic Pearl 338 Pris/burk ink moms, kr
25g plåtburk (silverfärgad)
-
Arctic Tradition 280 Pris/burk ink moms, kr
25g plåtburk (silverfärgad)
-
Arctic Pearl 675 Pris/burk ink moms, kr
50g glasburk
-
Arctic Tradition 559 Pris/burk ink moms, kr
50g glasburk
-
Arctic Pearl 1 350 Pris/burk ink moms, kr
100g glasburk/plåtburk
-
Arctic Tradition 1 118 Pris/burk ink moms, kr
100g glasburk/plåtburk
-
Arctic Pearl 3 376 Pris/burk ink moms, kr
250g aluminiumburk
-
Arctic Tradition 2 795 Pris/burk ink moms, kr
250g aluminiumburk
Beställningsinstruktion via Arctic roes webbutik och leveranstider
Som huvudalternativ, gå till Arctic roes webbutik www.arcticroe.se och beställ önskat antal burkar och sort. Vid betalning, uppge rabattkod ”SPRINGCAVIAR24”. Ni får därvid det ovan angivna förmånliga priset och en bekräftelse på genomförd betalning. Beroende på avrundningar i webbutikens betalfunktion kan burkpriset ändras med någon del av en krona.
Som sekundärt alternativ, vid t ex överbelastning i webbutiken, mejla till info@arcticroe.com, ring 070 8 855504 (Torbjörn Ranta) eller 0722 463538 (Kent Bömer) och lägg beställningen samt överenskom om önskad tidpunkt för leverans.
Transport
Kaviaren kommer att levereras av Schenker till närmaste Schenker utlämningsställe i förhållande till köparens uppgivna adress. Den sker i speciell kyllåda i frigolit, eller med ull som isolering, som håller temperaturen på fastställd nivå i upp till två dagar. Det är oerhört viktigt att köparen skyndsamt hämtar ut kaviarsändningen på utlämningsstället. I annat fall kan rekommenderad lagringstemperatur brytas och hållbarheten kortas väsentligt.
Transport med Schenker ingår i kaviarköpet.
Arctic roe kommer endast att sända ut kaviar onsdagen den 29 maj och därefter under följande vecka måndag den 3 juni. Detta för att minska risken för att en kaviarsändning blir hängande över en helg eller helgdag. I sådant fall kan kaviaren bli förstörd. Leveranser kan även ske senare efter överenskommelse så länge logistikrisken är hanterbar.
Hållbarhet
Kaviarn har bäst-före-datum om ca 5 månader från produktionsdagen givet att den lagras i kylskåpet i högst +4 grader. Kaviar som nu erbjuds är producerad under våren 2024 och håller följaktligen till långt fram på sommaren detta år. Den kan även läggas i djupfrys utan större kvalitetsreduktion om upptining sedan sker långsamt via kylskåp och endast en gång.
Betalningstid
I webbutiken genomförs omedelbar betalning. Vid manuell beställning sänds sedvanlig faktura med 30 dagars betalningstid.
Gäller så länge lagret räcker!