Armbandsuret som skulle ha tillverkats

Halda Fickurfabrik grundades i 1887 av urmakaren och entreprenören Henning Hammarlund. I Svängsta tillverkades exklusiva fickur fram till 1920-talet. Halda ligger till grund för flera andra framgångsrika, svenska företag. Bland annat tillverkaren av fiskerullar ABU Garcia men även Haldex som producerar fyrhjulsdrift och växellådor till exempelvis Porsche, Bugatti, och Lamborghini. Allt detta är tack vare Henning och den expertis som fanns kring finmekanik i allmänhet och fickur i synnerhet i Svängsta i slutet av 1800-talet.

Det unika arv som Halda förestår speglas i den senaste modellen från den svenska urtillverkaren. Klockan är en hyllning till grundaren Henning Hammarlund och de vackra fickuren han utvecklade för över hundra år sedan. Den nya modellen Halda Henning XO mäter 40 mm i diameter och tillverkas helt i 18 K med tonen svenskt rödguld, precis som de gamla fickuren. Klockans hjärta är i grunden ett urverk där varenda del är tillverkad i Sverige i slutet av 1800-talet. De nästintill antika urverken har vidareutvecklats av dagens urmakare på Halda. En ny brygga har utformats och dekorerats samt nya kopplingshjul har tillverkats från grunden. Allt detta för att kunna flytta den lilla sekundvisaren så att uppdragskronan hamnar på höger sida likt en traditionell klocka. Resultatet är ett armbandsur med stark koppling till dåtidens Halda och vad som hade varit ett naturligt steg ifrån de klassiska fickuren. Henning XO kommer att produceras i en ytterst begränsad upplaga om endast 10 exemplar och de första exemplaren beräknas produceras och levereras inom de kommande 12 månaderna.

Connoisseurs medlemmar är först ut att ta del av nyheten om Halda Henning XO, kontakta VD Mikael Sandström på sandstrom@haldasweden.com för att reservera ditt exemplar.