


Årets rätt är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 och regerande svensk mästare i professionell matlagning. Rätten är en ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker. En god och hälsosam rätt som är enkel att göra samt som man kan variera efter säsong.
Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 som tagit fram Årets Rätt 2021.
Recept av: Ludwig Tjörnemo
Bas:
1 dl Gul ärta
1 dl Matvete
0,5 dl Solroskärnor
Dressing:
1 dl Olja
50 g Örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1 st Citron
Salt
Peppar
Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150 grader i 8 min.
Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt.
Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.
Protein:
4 st Kycklinglårfilé
Olja
Fänkålsfrö
Salt
Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150 grader till den har en kärntemperatur på 60 grader.
Sås:
200 g Krasse
3 dl Crème fraiche
Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.
Grönt:
1 st Kålrabbi
0,5 dl Ättika
1 dl Socker
1 dl Vatten
Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
2 st Lökar
300 g Svamp
300 g Rödbetor
Olja
Smör
Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180 grader i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
½ huvud Spetskål
50 g Krasse
Plocka av bladen och blanchera cirka 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.
Topping:
4 msk Mandel, rostad
50 g Lagrad ost
Chili flakes
Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.
Klar för servering!